Londra'dan Berlin'e özel bir tesis getirmek istediğimde ne oldu?

Aslıhan2312

Co-Admin
Noel yaklaşırken gri Berlin'den kaçmak için kısa bir yolculuk olan Londra'daydık. Londra'nın öyle güzel bir enerjisi var ki, her şey mırıldanıyor, herkes konuşuyor, herkesin keyfi yerinde görünüyor.

Abba Voyage konserinde ışıltılı pantolonlu kadınlarla sahne önünde dans ettik. Oxford Caddesi'nde Noel Baba ve elf kostümlü insanlarla karşılaştık. Ve şimdiye kadar yazılmış en güzel Noel şarkılarından biri olan “Fairytale of New York”u yüksek sesle ve ahenksizce söyleyen adamlar. St. Paul Katedrali'nin önündeki kabul memuruna, insanların ne zamandan beri buraya giriş için para ödemesi gerektiğini sorduğumuzda, kuru bir şekilde bunun 17. yüzyıldan beri böyle olduğunu söyledi.

Yolculuğumun ikinci gününde, bugünün perspektifinden biraz aceleci sayılabilecek bir alışveriş yapmamın nedeni muhtemelen coşkulu halimdi. Psikoterapistlik eğitimini yeni tamamlayan oğlum, bizi Nasyonal Sosyalistlerin elinden Viyana'dan kaçtıktan sonra psikanalizin mucidi Sigmund Freud'un yaşadığı eve götürdü. Bugün bir müzedir.

Ünlü Freud kanepesini, kitaplarını, heykellerini, halılarını sanki bugün hâlâ burada yaşıyormuş gibi görebilirsiniz. En güzel yer Freud'un kızı Anna'nın çayını içmeyi sevdiği sahanlıktır. Ve işte oradaydı, Freud'un begonyası, neredeyse yüz yıl önce burada olduğu söylenen bir bitkinin dalı. Biraz çarpıktı, yaprakları kahverengimsi ve sivri uçluydu. Bir tabelada müze dükkanından 50 pound 60 euro bağış karşılığında bir ürün satın alabileceğiniz yazıyordu.

1920'lerde Berlin: Dünyanın ilk psikanaliz kliniği

Ev bitkilerini severim ve bu evden Sigmund Freud'un Naziler iktidara gelmeden önce sık sık seyahat ettiği, dünyadaki ilk psikanaliz kliniğinin bulunduğu ve kız kardeşinin bulunduğu Berlin'e bir şeyler getirme fikri beni çok etkiledi. Mitzi ve oğulları yaşamıştı.

Müze dükkanındaki satıcı başını salladı; sonuncusu dün satıldı. Ama sonra çıkışın hemen önünde bir tane daha gördüm. Müze kapanmadan kısa bir süre önceydi, ailem zaten kapıda duruyordu, çalışanlar evi kilitlemek ve bir akşam etkinliğine hazırlanmak için fuayede toplanıyorlardı. Benimle konuştular.

Büyük Britanya AB'den ayrıldıktan sonra Berlin'e bitki götürmenize izin veriliyor mu diye sordum. Saksıyı çantaya koydum, işi bilen bir çalışana tavsiyelerde bulundum ve küçük bitkiyi değerli bir müze parçası gibi benim için sıcak ve güvenli bir şekilde paketledi.

Begonyanın yaprakları ve çiçekleriGölet5 resim/resim

Onu Londra'da gezdirdim. Şehir hâlâ şenlikliydi ama benim coşkum sona ermişti. Aklımda olan tek şey begonya ve Alman gelenekleriydi. İnternette bitkileri bitki koruma servisine kaydettirmeniz ve bitki sağlığı sertifikası için başvuruda bulunmanız gerektiğini okumuştum. Ayrılmaya yaklaştıkça her şey bana daha da gülünç gelmeye başladı. Belki de begonyayı ait olduğu yere, Londra'ya bırakmalıyım?

Sonunda çalışanın bana tavsiyesi üzerine onları bavula koydum. Toprağı silkeleyip kökü nemli kağıtla sardıktan sonra. BER'de çantayı taşıma bandından çekerken kalbim küt küt atıyordu. Begonya oradaydı! Yaprakları biraz gevşek görünüyordu. Ama hızla toparlandı ve şu anda burada, Berlin'de, diğer fabrikalarımın arasında. Londra'da harika bir hafta sonunun anısı. Ve dünyayı değiştiren bir adama.