Mohrenstrasse’nin adının ev yapımı olarak değiştirilmesi – bütün asi insanlar nereye gitti?

Aslıhan2312

Co-Admin
U2’yi kullanırken sıklıkla Mohrenstraße istasyonunu otomatik olarak geçiyorum. Oraya nadiren çıkıyorum; genellikle şehir merkezinin kenarında yapacak bir işim yok. Tren durduğunda ve yeraltındaki uçurumdan yolculuğuna devam ettiğinde kısa bir süre başımı kaldırdım. Sonunda melankolik bir darbeyle vuruldum. Böyle bir şey var mı: melankolinin yıldırım çarpması? Bilmiyorum ama ruh halimin sorumlusu, geçen sefer fark ettiğim “Mohrenstrasse” kelimesinin üzerindeki soluk, neredeyse zar zor görülebilen iki Ö noktasıydı. Birisi orayı boyamıştı ve bir başkasının da onu yıkaması gerekiyordu ama bu tam olarak işe yaramadı. Angela Merkel’in Şansölye olarak sık sık alışveriş yaptığı ünlü içki mağazasına geldiğiniz yer, çıkışa doğru olan panoydu.

Sorun şu ki, Berlin konusunda her an hayal kırıklığına uğradım. İsyankar sakinler neredeydi? Kentte pek çok kişi ırkçı isimden kurtulmak istiyor, yıllardır isim değişikliği çağrısında bulunuyorlar ki bu da neredeyse tamamlandı. Birçok vatandaş için küfür niteliğinde olan bu terimin kamusal dolaşımdan kaldırılması gerekiyor. Zaman değişiyor, kelimeler de değişiyor.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

En güzel Berlin direnişi

Ama beni en çok rahatsız eden şey artık kimsenin petrolü “umursamıyor” olmasıydı. Berlin’de kimsenin bu iki noktayı boyamadığı ve popüler olmayan Mohrenstrasse’yi komik Möhrenstrasse’ye çevirdiği noktaya nereden geldik? İster siyasi gündemi belirlediği için, ister sadece eğlence için. İster Berlin’in kendi direniş yurttaşı bağlılığından, ister gençlerin kentsel mekana alışma arzusundan olsun. Gençler artık sadece kendilerini TikTok duvarlarında ölümsüzleştirdikleri için yanlarında Sharpie kalemleri taşımıyorlar mıydı? Sanal hayat Berlin yeraltındakinden çok daha ilginç olduğu için artık cep telefonlarından başlarını kaldırmıyorlar mıydı? Herkesin eğlencesini tamamen kaybetmiş olması mümkün müydü?

İsim tartışmalarından önce bile birileri burayı “Möhrenstrasse”ye çevirmişti; orası Berlin! Bu temiz metro, güzel görünüm artık benim Berlin’im değil, diye düşündüm. Ve ayrıca, politik olarak kesinlikle doğru olmasa da, 2022 yazında herkesin bir sokağın adını değiştirmeyi tartıştığı zamanların ne kadar farklı olduğunu ve bu tartışmanın, eşiğimize geldiğimiz dönemlerle karşılaştırıldığında ne kadar masum ve medeni göründüğünü de düşündüm. 2024 yılına kadar.