Muharrem İnce’den Kılıçdaroğlu’na: Partiden dışlananlarla da helalleşecek misin?

Saliha

Yeni Üye
Memleket Partisi Genel Lideri Muharrem İnce, Muğla’dan Ankara’ya karayoluyla giderken, partisinin Denizli Vilayet Başkanlığı’nı ziyaret etti. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İnce, CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Geçmişte partimizin de yanılgıları oldu; helalleşme seyahatine çıkma sonucu aldım” kelamları ile ilgili kıymetlendirme yaptı. Kılıçdaroğlu’nun bu kelamlarının altını doldurmadığını belirten İnce, “Şimdi helalleşmek hoş bir şeydir. Dinî bir tabirdir, vicdani bir tabirdir. İnsancıldır. Buna hiç itirazım yok. Helalleşme dini bir tabirdir. Hesaplaşma siyasi bir tabirdir. Hesaplaşmak da seçim meydanlarında olur. Aklanmak ise tüzel bir tabirdir. Seçimi kazanınca aklanmış olmazsınız. Seçim meydanlarında hesaplaşırsınız, biriniz kaybedersiniz biriniz kazanırsınız lakin kazanan aklanmış sayılmaz. Aklanma yargıda olur. Sayın Kılıçdaroğlu açıklamanın altını doldurmadı. Benim merak ettiklerim var” tabirlerini kullandı. İnce kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Eğer helalleşmede Aleviler ile helalleşmek istiyorsa, ‘Haksızlık ettik bu insanlara, bunlar vergi verdiler fakat Cemevlerine devlet yardım etmedi. Mescitlere etti. Alevilere haksızlık ettik helalleşelim’ diyorsa kabulüm. 12 Eylül zindanlarında, Metris’te azap nazarann solcularla helalleşmek gerekiyorsa, bunu kastettiyse kabulüm. ‘Mamak zindanlarında azap goren davacılarla helalleşelim’ diyorsa buna da kabulüm. Bunlar oldu. Silivri zindanlarında eziyet goren, ‘Balyoz’da, kumpasta inim inim inleyen insanlara helalleşelim’ diyorsa buna da kabulüm. Lakin ‘Keşke Yunan galip gelseydi’ diyenlerle helalleşmek istiyorsa ben yokum. İkinci Dünya harbinde Alman orduları Trakya’ya yaklaşınca köyler boşaltıldı, mescitlere saman dolduruldu, samanların içine silah saklandı. Türkiye’yi savunmak için bütün bunlar yapıldı. Lakin bugün ‘Camilere saman dolduruldu’ derseniz palavra söylersiniz. İşte Erdoğan pandemide mescitleri kapattı. Birisi çıkıp artık dese ‘Erdoğan mescitlerimizi kapattın’ onun üzere bir şey olur. Bunu kastediyorsa burada da yokum. ‘Atatürk soykırım yaptı’ diyenlerle helalleşecekse orada da yokum. ’23 Nisan’dan daha sonra ne geliyor, 1915 geliyor’ diyenlerle helalleşecekse burada yokuz.”

‘KENDİSİNİ DESTEKLEMEYENLERLE, PARTİDEN DIŞLANANLARLA HELALLEŞECEK Mİ?’

Kılıçdaroğlu’nun bu kelamlarının altını doldurması gerektiğini tabir eden İnce, “örneğin kendisini desteklemediği için aday yapılmayan parti dışına itilen arkadaşlarıyla helalleşecek mi? Diğerlerini destekledikleri için aday yapılmayan, partiden atılan, partiden dışlananlarla da helalleşecek misin? Ben artık diyorum ki altını doldurması lazım. Baştan saydıklarım ise helalleşelim. Bunlar doğrudur. ‘Keşke Yunan galip gelseydi’ diyen adamın neyiyle helalleşeceğim? Önümüzdeki günlerde herbiçimde açacaktır konuyu” açıklamalarında bulundu.

‘DUR BAKALIM CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN SIRADA BEN VARIM’

İnce, ondan sonrasında Gazi Mustafa Kemal Paşa Bulvarı’nda esnaf ziyaretinde bulundu, vatandaşlarla fotoğraf çektirdi. İnce, partililerle yürüdüğü sırada otobüs durağında bekleyen bir öğrenciye üniversitede hangi kısmı okumak istediğini sordu. Öğrenci ise siyaset okuyup, Başbakan ya da Cumhurbaşkanı olmak istediğini söyleyince, İnce, “Dur bakalım, Cumhurbaşkanlığı için sırada ben varım” karşılığını verdi. İnce, ondan sonrasında Denizli’den ayrıldı.