Neden Berlin’in tamamı spor ayakkabı giyiyor?

Aslıhan2312

Co-Admin
Bir akşam etkinliğine katılmak için daireden ayrılmak üzereydim. Ben de kararsız, daima şüpheci bir tipe ait olduğum için, hemen moda konularında çok bilgili olan 16 yaşındaki kızıma döndüm.

İsteğim: Bugün bana görünüşümü tamamlamak için bunu veya diğer ayakkabıyı tavsiye eder mi? Parmaklarımı ayaklarıma doğrulttum; Sol tarafta seçebileceğim düzgün bir siyah deri alçak ayakkabım vardı ve sağ tarafta beyaz bir spor ayakkabım vardı.

Kızım şöyle bir baktı ve şöyle cevap verdi: “Hayır, kesinlikle hayır, seni Almanca öğretmenine benzetiyorlar.” Çok sevindim çünkü karar benim adıma verilmişti, ikinci seferde deri ayakkabıları bir kenara koyup kaydırdım. umursamaz bir spor ayakkabı.

Kızım bunu görünce şöyle dedi: “Farklı bir karar verecekken neden bana soruyorsun?” Kafam karıştı, orta sınıf öğretmen tarzı deri ayakkabıları giymemem gerektiğini kendisi söylememiş miydi? takım elbiseyle mi? “Hayır, hayır” dedi biraz otoriter bir ses tonuyla, beyaz spor ayakkabılar. Seni Almanca öğretmeni gibi gösteriyorlar. Hiç işe yaramıyor.”

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Aha, diye düşündüm kendi kendime ve güzelce düzenlenmiş dünyam iskambil kağıtlarından bir ev gibi çöktü. Muhtemelen sözde zamanlar yine değişmişti, bildiğimiz gibi, bu özellikle detaylarda açıkça görülüyor. Ben okuldayken hiçbir öğretmen spor ayakkabı giymezdi. Öncelikle markanın neredeyse hiç görülemeyeceği saf beyaz olanlar yok.

Bunun gibi ayakkabılar benim gençliğimde tam bir hit olmuştu; onları televizyonda, müzik dergilerinde ya da büyük şehirlerde nadiren görürdünüz. Ama böyle bir modeli tüm Almanya’da satın alamazsınız. Tüm gençlerin mutlak rüya ayakkabısı. Çok daha sonra kar beyazı “Stan Smith” Adidas tarafından büyük ölçekte yeniden piyasaya sürüldü. Seksenli ve doksanlı yıllarda sadece birkaç öğretmen hala sıkı kostümler ve takım elbiseler giyiyorken, hiç kimse okula spor ayakkabıyla gelmiyordu.

Tabii bu durum çoktan değişti. TV sunucuları ve politikacılar bile spor ayakkabılarla kamera karşısına çıkmaya cesaret ediyorlar. Evet, bugün ülkede önemli konular ve tartışmalar gıcırtılı temiz ayakkabılarla yürütülüyor ve duyuruluyor. Spor programcısı Alexander Bommes de bu adaylardan biri; SPD’den Lars Klingbeil ve tabii ki Christian Lindner.

Belki kızım bu kişileri isimlerini bilmeden tam olarak bu türü kastetmiş ve hepsini “Almanca öğretmeni” başlığı altında toplamıştır? Belki sadece kendi Almanca öğretmeniniz bu tür ayakkabıları giyiyordur. Belki 2023 yılında ahlaka yatkın Almanca öğretmenleri de tertemiz ayakkabı modelleriyle ilgilenecektir?

Beyaz spor ayakkabının imajı, Paul Ziemiak (solda), Tilman Kuban (m.) ve Markus Blume’un (sağda) Junge Union’ın Almanya Günü 2021’de onunla poz vermesiyle önemli ölçüde etkilendi.Siyasi anlar/imago

Belki. Bilmiyorum, artık ona soramazdım çünkü artık onun çok sevdiği deri ayakkabılarla sokakta yürüyordum. Şans eseri kızım oldu, diye düşündüm kendi kendime, o zaman en azından öğretmene benzemiyorum. Ancak yolda tamamen farklı düşüncelere kapıldım. Etrafıma baktım, artık konuya oldukça duyarlıydım ve şu açıktı: Tüm Sokaktaki insanlar spor ayakkabı giyiyor.

Bazıları beyazdı, ancak sonuçta her renk ve şekilde, renkli, çoğunlukla siyah, sayısız markayla geliyorlar. Metroda tüm arabanın ayağında spor ayakkabılar vardı. Daha sonra Prenzlauer Berg’e doğru birkaç Chelsea botu veya Dr. Martens. Hem de kışın başında! Ertesi sabah insanların büyük çoğunluğunun spor ayakkabı giydiği ofiste bu durum yazın daha da ekstremdir, diye düşündüm.

Spor ayakkabı Berlin’in koşu pantolonudur

Şunu açıkça anladım: Giderek daha karmaşık ve çeşitli hale gelen bir dünyada, biz en alttayız, her insanın en dibindeyiz, onların Dünya gezegeniyle fiziksel temasının olduğu ve sonuçta temellenmiş olduğumuz yer, yani gerçeklerin en dibindeyiz. , işte bugün gerçekten en dipte olduğumuz nokta burasıdır. Hikaye geldi.

Bir an için büyük bir komploya tanık olduğum hissine kapıldım ama bu bir komplo değildi, gerçekti: Komünizm hala var, tamamen birleşik bir dünya hala var, içinde son bir kale var. Görünüşe göre tüm dünya gerçekten aynı fikirde: kauçuk ve plastikten yapılmış ayakkabıların doğru ayakkabılar olduğu.

Bu nasıl oldu? Bu anlaşma nasıl ortaya çıktı? Bunu kim emretti? En küçüğünden en yaşlısına kadar her yaştan ve her sınıftan insan bu kampanyaya katılıyordu; hepsi son yıllarda su geçirmez rüzgar kırıcılarıyla çok iyi uyum sağlayan hafif koşu ayakkabılarına teslim olmuşlardı. En zengininden en fakirine kadar herkes ayakkabısını bulmuş.

Hatta pantolon konusu bile sokaklarda daha çeşitli bir şekilde çözülmüş gibi görünüyor: Bazı insanlar etek, elbise, tayt giymeyi seviyor ve hatta bazı şık pantolonlar bile görülebiliyor. Özellikle Berlin’de elbette şehrin dünya çapında giydiği eşofmanlar. Karl Lagerfeld bir keresinde şöyle demişti: “Eşofman giyen herkes hayatının kontrolünü kaybetmiştir.” Ancak bu, biz Berlinliler için ve aynı zamanda çoğu kişi tarafından en rahat ve sınırsız olarak kabul edilen şehir için önemli değil. Hiçbir yerde stil kurallarının geçerli olmadığı bu ülkede spor ayakkabılar elbette her yerden daha popüler.

Eve dönerken yağmur siyah ayakkabılarımın derisinden süzülüyor ve ayaklarım kuru kalıyordu. Geçtiğimiz 200 yıl boyunca ayakkabılarım muhafazakar ve ciddi görgü kurallarının simgesi olarak kabul edildi, ancak şimdi onları giydiğimde dünyada kurallara uymayan son kişi gibi hissettim.