Pogues’un solisti Shane MacGowan hayatını kaybetti

Aslıhan2312

Co-Admin
Londra–İrlanda hakkında, Emerald Isle’ın kültürü ve tarihi hakkında yazdı ve milliyetçi militanlara sempati duydu. Ancak İngiliz-İrlandalı punk grubu The Pogues’tan şarkıcı Shane MacGowan, ABD’deki bir şehri anlatan bir Noel şarkısıyla ünlendi. Kirsty MacColl ile birlikte söylenen “Fairytale Of New York” dünya çapında bir hit oldu.

ARŞİV – İngiliz-İrlandalı punk grubu The Pogues’un solisti Shane MacGowan, 65 yaşında hayatını kaybetti.Scott Garfitt/Invision/dpa

Eşi Victoria Mary Clarke ve Pogues’un Perşembe günü Instagram’da duyurduğu gibi Shane MacGowan artık öldü. Uzun ve ciddi bir hastalığın ardından o gece 65 yaşında öldü. İrlanda Devlet Başkanı Michael D. Higgins, sanatçıyı anmak amacıyla “Shane, müziğin en büyük şairlerinden biri olarak hatırlanacak” dedi. Şarkıcı Nick Cave onu “gerçek bir arkadaş ve neslinin en büyük şarkı yazarı” olarak nitelendirdi.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Pogue’lar 1980’lerin başında kuruldu. Kurucu adı Pogue Mahone, İrlanda Galcesi póg mo thói – “kıçımı öp” ifadesinin İngilizceleştirilmiş haliydi. The Clash’ın açılış grubu olarak ve “Dirty Old Town” şarkısının cover versiyonuyla tanındılar.

Bir hit haline gelen “Fairytale Of New York” sonsuza kadar Pogue’larla bağlantılıdır. Müzik Habersunun ayılma hücresindeki açılış sahnesi aynı zamanda parlak müzisyen MacGowan’ın en büyük sorunlarından biri olan alkol bağımlılığına da değiniyor. Bir keresinde, dört yaşındayken içmeye başladığını söylemişti; ailesi, uyumasına yardımcı olması için ona Guinness vermişti. Ancak 1990’da alkol bağımlılığının onu “inanılmaz derecede yaratıcı” yaptığını söyledi.

Şarkı söylemek için mutfak masasına yerleştirildi

1957 Noel Günü’nde İngiltere’nin güneydoğusundaki Kent ilçesinde İrlandalı göçmenlerin çocuğu olarak dünyaya gelen MacGowan’ın lirik yeteneği erkenden fark edildi. MacGowan bir keresinde Guardian gazetesine şöyle demişti: “Şarkı söylemem için beni mutfak masasına koydular ve şarkı iyi gitti.” O sırada üç yaşındaydı. Daha sonra Londra’daki ünlü Westminster School’dan burs aldı ancak kısa süre sonra uyuşturucu bulundurmaktan okuldan atıldı. Sonra rahip olmak istedi ama sonunda punk oldu. O zaman mutlu olduğunu söyledi bir röportajda. Punk’ı kaos olarak görmüyor. “Bunu doğal yaşam olarak düşünüyorum.”

MacGowan, 1976’da “New Musical Express” adlı müzik dergisinde Clash konserinde kulağı yaralı bir fotoğrafın yayımlanmasıyla ortalığı karıştırdı. İlk olarak punk grubu Nips’te çaldı ve daha sonra eski Madness üyesi John Hasler ile birlikte Pogue Mahone’u kurdu. BBC tarafından sansürlenmemek için orijinal adını bıraktılar. “Derry Girls” oyuncusu Siobhan McSweeney için MacGowan, “biz İrlandalılar için Londra’nın sesiydi”. “Buraya taşınmaktan korktuğumda beni servet avcıları, sarhoşlar, aşıklar, şairler ve kötü adamlarla ilgili şarkılarla kandırdı. Burası benim yerim diye düşündüm” diye yazdı kısa mesaj servisi X’e.

MacGowan terör örgütü IRA’ya sempati duydu

MacGowan uzun süredir Katolik-Cumhuriyetçi terör örgütü IRA’ya sempati duyuyordu. “IRA’ya katılma cesaretine sahip olmadığım için utanıyordum. Pogue’lar benim başa çıkma yöntemimdi” dedi bir keresinde. Uzun süredir IRA’nın siyasi kolu olarak görülen Sinn Fein partisinin lideri Mary Lou McDonald, müzisyeni İrlanda tarihinin anlatıcılarından biri olarak övdü. İrlanda ikonlarından birini, dünya da en büyük şarkı yazarlarından birini kaybetti.

MacGowan’ın sağlığı, alkol ve uyuşturucu kullanımı nedeniyle 1980’lerin sonlarında büyük zarar gördü. 1991 yılında Japonya turnesinde konsere gelmeyince grup onu kovdu. Müzisyen 1997’de Telegraph’a “Sonunda her saniyeden nefret ettim” dedi. “Artık oynadığımız oyun hoşuma gitmiyordu. Ben boyun eğmeyi ve profesyonel olmayı reddettim.” Ancak uyuşturucu sorunları o kadar büyüktü ki, dört ay önce ölen İrlandalı şarkıcı Sinéad O’Connor, onu uyuşturucudan kurtarmak için 2000 yılında onu eroin bulundurmaktan ihbar etti. Yıllar sonra MacGowan ona bunun için teşekkür etti. Şimdi İrlanda’nın en ünlü müzisyenlerinden ikisi aynı yıl öldü. Başkan Higgins bu nedenle çok özel bir acıdan bahsetti.