Sabotaj savı soruşturuluyor

Saliha

Yeni Üye
İSTANBUL AA – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son iki günde 71 orman yangını çıktığını, 57’sinin denetim altına alındığını, 14’ünü denetim altına alma çalışmalarının sürdüğünü söylemiş oldu. Söndürme çalışmalarına yönelik tenkitlere reaksiyon gösteren Erdoğan, “Dünyada sayılı itfaiye örgütlerinden bir adedine biz sahibiz. bu biçimde bunların anlattığı üzere değil. Türk Hava Kurumunun uçakları varmış da… Türk Hava Kurumu’nun şu anda elinde buralarda rahatlıkla kullanabilecek uçak falan yok. Lakin bunlar duymaz uydurur kabilinden uyduruyorlar” dedi.

Cuma namazını Büyük Çamlıca Camii’nde kılan Erdoğan, çıkışta gazetecilerin sorularını şu biçimde yanıtladı:

SABOTAJ VAR MI?: 28-30 Temmuz tarihlerinde ne yazık ki 71 orman yangını çıkmış vaziyette. 57’si denetim altına alındı, 14 yangının denetim altına alınma çalışmaları devam ediyor… Eş vakitli ülkemizin değişik yerlerinde çıkan yangınlarla ilgili soruşturma ağır bir biçimde devam ediyor. Yani burada sanki rastgele bir suikast (sabotaj), bu cins şeyler var mı yok mu, bunların üzerine gidiliyor. Bu hususta İçişleri Bakanlığı ve istihbarat örgütlerinin ağır çalışması var.

BURADA BİLE SİYASET YAPILIYOR: Bir durumu da şöyleki açıklamam lazım. Bu şayet ulusal bakış gerektiriyorsa, şayet bu ülke, millet olarak bir arada karar vereceğimiz yahut da birlikte dayanışma içerisinde adım atacağımız bir mevzuysa, buna her insanın tıpkı istikamete bakışı gerekir. Ancak bakıyoruz ki burada bile siyaset, burada bile spekülasyonlar, burada bile maalesef siyasi partilerin yaklaşım stilleri nitekim ıstırap verici.

THK’NIN UÇAKLARI VARMIŞ DA…: Dünyada sayılı itfaiye örgütlerinden bir adedine biz sahibiz. bu biçimde bunların anlattığı üzere değil. Türk Hava Kurumu’nun uçakları varmış da… Neye bakılırsa söylüyorsun bunu? Neyi biliyorsun da söylüyorsun? Türk Hava Kurumu’nun şu anda elinde buralarda rahatlıkla kullanabilecek uçak falan yok. Lakin bunlar duymaz uydurur kabilinden uyduruyorlar. Biz ise şu anda bir sefer burada 45 helikopterle çalışıyoruz. Bunların yanında şu anda biz bugün prestijiyle uçak sayımız 5-6’ya çıkmış vaziyette… Az evvel yaptığımız görüşmeler sonucunda Azerbaycan da bir amfibik uçağını gönderecek. Bu uçaklar esasen yangın söndürmede en verimli uçaklar. İnsansız hava araçlarıyla da bilhassa bölgelerin durumları daima inceleniyor.

GÜYA SEYREDİYORUZ: Karadan 1080 arazözle müdahale ediliyor… Bunlar, bunları bilerek konuşmuyor ki. Güya hiç bir şey yok, biz yalnızca seyrediyoruz.. 280 su tankeri, 2 bin 270 birinci müdahale aracı 660 dozer ve iş makinesi, bir yangın tankı etkin olarak devrede. 10 bin 550 yangın, itfaiye emekçisi vazifede. 4 bin 110 teknik eleman bir daha bölgede. Ayrıca 6 bin 440 orman koruma memuru çalışıyor.

KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK: Sel felaketinde nasıl kimseyi mağdur etmeyeceğimizi söyleyip, oralarda adımlarımızı attıysak, burada da meskeni yananlar, hayvanları maalesef telef olanlar onlarla ilgili de biz hiç bir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz. bir daha bölgede konutu yananların konutlarını TOKİ hızla bir daha inşa edip inşallah en kısa vakitte sahiplerine teslim edecektir.

Erdoğan yangın bölgesine gidiyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Antalya’nın Manavgat ilçesindeki yangın bölgesinde inceleme yaptı. Soylu, sonrasındasında mahalle sakinlerinin, telefonla aradığı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuşmasını sağladı. Hasar tespitlerinin acilen yapılmakta olduğuna işaret eden Erdoğan, “Ben de yarın (bugün) inşallah bölgede olacağım. Pazar günü bir daha inşallah bölgede olacağım. Bakan arkadaşlarım ve milletvekili arkadaşlarım orada. Devletin kademeleri orada. Hepsi tespitleri yapıyorlar” dedi.

‘Bayram, hadise sayılarını artırdı’

Salgına karşı değişik vakit içinderda değişik önlemler deklare ettik. Ama hayli değişik sesler çıktı… İnşallah birinci kabine toplantısında durumu yeniden gözden geçireceğiz. bu türlü devam mı? Zira açık söylüyorum bayramdaki halkımızın hayat stili her şeyi bir yerde bilakis çevirdi. Bunu nereden biliyoruz? Önümüze gelen sayılardan görüyoruz. Bu sayılarda olağan durum maalesef aleyhe döndü. Bunu tekrar bizim lehe döndürmemiz lazım.

Gine Bissau Cumhurbaşkanı ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gine Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo ile görüştü. Vahdettin Köşkü’ndeki görüşme basına kapalı gerçekleşti. Erdoğan, dün ayrıyeten Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile de bir telefon görüşmesi yaptı. toplantıda, iki ülke bağlantıları ve Tunus’taki gelişmeler başta olmak üzere bölgesel sorunlar ele alındı.