“Sadece AfD’nin genellikle gittiği yere gidiyorum”

Aslıhan2312

Co-Admin
Almanya'nın Çin ile ilişkileri Salı akşamı Markus Lanz'ın ana konusuydu. Konuk, Almanya söz konusu olduğunda bu ilişkinin çok uzun süredir saflık olarak nitelendirildiğinden şikayet eden Şansölye Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck'ti. “Merkel, hiçbir şeyi sorgulamak için değil, bir şeyleri tanıtmak için sık sık Çin'e giderdi.” Almanya, ülkeyi her zaman ucuz bir tezgah ve satış pazarı olarak gördü. Ekonomi politikası -ki bu yine Merkel'e yönelik dolaylı bir suçlamaydı- tarafsız bir şey olarak görülüyordu. Ancak ekonomi politikası aynı zamanda güç politikası ve güvenlik politikasıdır.

Habeck Çin konusunda uyardı ama aynı zamanda Almanya ve dünyanın Çin'e ihtiyacı olduğunu da açıkça belirtti. “Çin'in Rusya'yı etkilemeye çalışan ülkelerle uyum içinde olmasına da ihtiyacımız var.” Ayrışma, yani ekonomik olarak Çin'den ayrılma işe yaramıyor, ülke bunun için çok önemli. “Fakat saflık söz konusu olamaz.” Örneğin, Çin'in Almanya'daki kritik altyapıya yaptığı yatırımlar söz konusu olduğunda, bu yatırımlar daha sonra manipüle edilebilir veya Çin'in veri sızdırabileceği ürünlerin kullanımı söz konusu olduğunda. Markus Lanz'ın anahtar kelimesi buydu.

Moderatör, Amerikalıların tamamen yasaklanması gerektiğini söylediği Çinli hizmet sağlayıcısı Habeck'e “O halde neden TikTok'tasın?” diye sordu. Politikacı, “Bu bir dengeleme eylemi” diye itiraf etti. “Fakat bildiğimiz kadarıyla verilerimiz Çin'e gitmiyor.” Çünkü TikTok için iş telefonu kullanmıyorsunuz. Her şeyi tartması gerekiyordu. “Pek çok genç, kaçınmak istediğim gri bir alana girdiğimi bilerek bilgilerini yalnızca TikTok'tan alıyor.”

Lanz, “AfD size bunun nasıl yapılacağını gösterdiği için mi TikTok'tasınız?” diye soruyor. Habeck'in cevabı “Evet, bir bakıma durum böyle”. Aksi takdirde bu nesildeki hakimiyet AfD'ye kalacaktı. TikTok'ta ırkçı ve İslamcı sloganlar yayınlansa ve sonra silinse bunu onaylayarak kabul edemezdiniz. Lanz: “Geçenlerde biri bana Gazze'deki savaşın TikTok'ta çözüleceğini söyledi.” Habeck: “Evet, Ukrayna'daki savaş ve bu cumhuriyetin ne olmak istediğine dair tartışma.” Table Media'ya da konuk olarak davet edilen Michael Brücker: “TikTok farklılaştırılmış bir söylem aracı değil.” Habeck'in cevabı: “En acımasız, en iğrenç TikToker olmak istemiyorum. Sadece AfD'nin olduğu yere gidiyorum ama onlara uymuyorum.” Ve sonrasında: “Bu normal bir zaman değil. Cumhuriyetimizde değerlerle ilgili tartışma o kadar çetin ki, şu anda centilmence bir kısıtlamaya gerek yok.”

Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

Habeck: Enerjiyi biraz daha pahalı olan yerden almak daha iyi

Lanz başka bir anahtar kelime olarak asil kısıtlamayı ele aldı: “Çin'in elektrikli arabaları söz konusu olduğunda neden geri duruyoruz?” – “Değişmiyoruz.” Ancak AB şu anda Çin'in bu arabaların fiyatlarını düşürmek için sübvansiyon kullanıp kullanmadığını inceliyor. AB ise dünya ticaretinin kurallarını oynamaya çalışıyor. “Çin adaletsiz bir şekilde üretim yaparsa AB, Çin'in elektrikli otomobillerine gümrük vergisi uygulayabilir.” misilleme olarak Almanya ihracat yapan bir ülkeye sahip olacaktı. Burada kazançtan çok kaybedecek şeyler olabilir.

Habeck, Almanya'nın gayri safi yurt içi hasılasının yarısının ihracata bağlı olduğunu, Çin'in ise yalnızca yüzde 20'sinin bağımlı olduğunu söyledi. Ancak Almanya ekonomi politikasını yalnızca arz ve talebe dayandıramaz. Artık en ucuz yerden satın alamazsınız çünkü o zaman Rusya'ya ve Çin'e bağımlı kalacaksınız. “Bu nedenle, belki biraz daha pahalı olan hammaddeleri, enerjiyi ve nadir toprakları satın almak zorundayız.”