Şehir ve Berlin ile gizli bağlantıları

Aslıhan2312

Co-Admin
Aslen geldiğim kasaba o kadar küçük ki, burada, ikinci evim olan Berlin’de uzun yıllardır adını neredeyse hiç anmıyorum. İnsanlar gerçekte nereli olduğumu sorduklarında, genellikle sadece “Frankfurt am Main yakınlarında” veya en fazla (güneybatıdaki bölgeye biraz daha aşinalarsa) “Mainz yakınlarında” derim. Zaten burada, Berlin’de kimse Oppenheim’ı tanımıyor, diye düşünüyorum kendi kendime – ya da en azından öyle olduğunu varsayıyorum.

Eski bir Oppenheimer olarak, birkaç yıl önce Neukölln tren istasyonunda Rheinhessen bağcılık bölgesinin reklamını yapan devasa bir posterin – Oppenheim’ın önündeki üzüm bağlarını gösteren bir fotoğrafla birlikte – benim için zaten tuhaftı. Ama şimdi daha da bariz: Birkaç haftadır Oppenheim hakkında okuyor ve duyuyorum. Aslında, elbette, Robert Oppenheimer ve Christopher Nolan’ın filmi. Ama Yahudi soyadı aslında memleketime kadar uzanıyor. Max Oppenheimer’dan Meret Oppenheim’a kadar birkaç sanatçı da aynı adı taşıyor. Netflix realite programı “Selling Sunset”, Oppenheim Group’un Los Angeles’taki lüks emlakçılarını konu alıyor.

İlan | daha fazlasını okumak için kaydırın

Burada Berlin’de Frohnau’da küçük bir Oppenheimer Weg var. Ve tabii ki Charlottenburg’daki Villa Oppenheim. Ama çok az Berlinlinin bildiği bir şey var: İki gerçek Berlinli, Klaus Wowereit ve Gregor Gysi, Oppenheim’da şarap şövalyesi oldular. Bu nedenle mükemmel Oppenheimer beyaz şarabı için bir tür fahri marka elçisidirler.

Pastoral: Tipik Oppenheim üzüm bağlarının arkasındaki Gotik St. Catherine KilisesiChristian Ditsch/Imago

Ama dahası da var: Berlin’in en ünlü binalarından biri olan Reichstag, bir Oppenheim mimarı olan Paul Wallot (1841–1912) tarafından tasarlandı. Kaiser Wilhelm II’nin inşaattan nefret ettiği söyleniyor, ancak Wallot için bu bir kariyer atılımıydı. Wallot’un da gömüldüğü Oppenheim’da doğduğu evin üzerindeki bir plaket onu anıyor. Dünyaca ünlü evlat edinilmiş evim Berlin ile 7.500 kişilik küçük, oldukça bilinmeyen memleketim Oppenheim arasındaki bu bağlantılardan memnunum.

Ve kim bilir, belki de “Oppenheimer” filmi, ismin arkasındaki yeri daha da fazla merak ettirir? Klaus ve Gregor şimdiden şaraba yemin ettiler. Umarım sadece şövalye olmak için değildir!