Son dakika… Boğaziçi Rektörü’nün aracının üstüne çıkanlara Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sert reaksiyon

Saliha

Yeni Üye
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyleki; Saygıdeğer hocalarım, sevgili öğrenciler sizleri en kalbi hislerimle selamlıyorum. Üniversitelerimizin 2021-2022 yılının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Uzaktan da olsa eğitimin devam ettirilmesi elbette değerlidir fakat bunun yüz yüze eğitim deneyiminin yerini tutmayacağı açıktır. Her türlü önlemi aldık, eylül ayı başından itibaren okulları açtık.

YÜZ YÜZE EĞİTİM VURGUSU

Hükümet olarak herkademedeki eğitim kurumlarımızı belirlenen vakitte açmak için her önlemi aldık. 71 bin okulumuzun tamamı açıktır. Yalnızca 2 okulda karantina uygulamasına gidildi. Durumuna göre birtakım sınıflar karantinaya alınabilir lakin okul, ilçe yahut vilayet çapındaki bir kapanmayı mutlaka düşünmüyoruz.

ÜNİVERSİTELERDE YÜZ YÜZE EĞİTİM

Üniversitelerimizde de eğitim-öğretimin kesintisiz sürmesi konusunda kararlıyız. 1990’lı yılların sonunda dahi Türkiye’de 18-22 yaştaki gençlerin okullaşma oranı yüzde 15’lerin altındaydı. 1990’lı yılların ortasından itibaren anti demokratik uygulamalarda toplumsal tansiyonların merkezine yerleşmişti.

Hükümete geldiğimiz andan itibaren üzerine en kararlılıkla gittiğimiz alanlardan bir tanesi de gençlerimizin çalışmasını artıracak çalışmalar olmuştur. Türkiye’de her vilayetimizin kendi üniversitesinin olmasını sağladık. Akademik işçi sayımız 70 binden 180 binin üzerine çıktı. Artık 18-22 yaş aralığındaki gençlerimizin yüzde 44’ü yükseköğretime ulaşabiliyor. Bir vakit içinder üniversite kapılarından içeri alınmayan kızlarımızın, adamların önüne geçmesi hak ve özgürlüklerin geldiği noktanın göstergesidir. Bugün Türkiye kendi evlatları yanında 230 bin memleketler arası öğrenciye de konut sahipliği yapıyor. Bu yıl 3 bin 500 burs için 165 bin müracaat aldık.

YENİ KURULAN ÜNİVERSİTELER

Yeni kurulan üniversitelerle ilgili vakit zaman haksız değerlendirmeler yapıldığını görüyorum. Bunlar da vakit içinde dilek ettiğimiz düzeylere çıkacaklardır. OECD ülkeleri içindeki ortalaması yüzde 1,4 olan yükseköğretim harcamalarına olan oranı 1,7’ye çıkardık. İnsanlarımızın eğitim düzeyi yükseldikçe ülkemizin siyasi, ekonomik gelişmesi de birebir oranda hızlanmaktadır. Yükseköğretim kurumlarının ülke geneline yayılması, refahın da adil yayılması manasını taşımaktadır.

“YATIRIMALRA DEVAM EDECEĞİZ”

TEKNOFEST’te ülkemizin dört bir yanından gençlerimizin kendilerine fırsat verildiğinde ne büyük başarılara imza attıklarını görüyoruz. Anadolu’daki evlatlarımızın önünü tekrar kesmek isteyenlere müsaade vermeyeceğiz. Tam bilakis Tüm gençlerimizin kendileri ve ülkeleri için yapacakları her projeye dayanak olmayı sürdüreceğiz. Yatırımlara devam edeceğiz. Son periyotta yükseköğretim sisteminde yapısal değişiklikler getiren değerli adımlar attık.

11 asil ve 5 aday üniversitemiz araştırma üniversitesi, 15 üniversitemiz bölgesel kalkınma üniversitesi olarak belirlenmiştir. Tematik ve mesleksel yüklü üniversitelerle ilgili de çalışmalar yürütülmektedir. Buna karşın doktoralı insan kaynağımızın hala amaçlarımızın epeyce gerisinde olduğunu görüyoruz. Doktora mezunu sayısını daha da yükseltmemiz gerekiyor. İktisada daha hayli katkı yapmamız için de doktora mezunu sayısını da artırmamız gerekiyor.

“BİLİM İNSANLARI YETİŞTİRMEK İÇİN ÖĞRENCİLERİMİZİ DESTEKLİYORUZ”

Özel müfredatla ve özel hocalarla üstün nitelikli bilim insanları yetiştirmek için öğrencilerimizi destekliyoruz. Gençlerimizin toplumsal ve beşeri taraflarını güçlendirmelerine katkı sunuyoruz. Bu yıl taban puanları düşürerek daha fazla sayıda gencimizin üniversite programlarına yerleşmelerini sağladık. Son senelerda atılan bir öbür kıymetli adım geleceğin meslekleri projesiyle, ön lisans, lisans programlarının yükseköğretim sistemine kazandırılmasıdır.

İleri teknolojiye dayalı araştırma alanlarına özel ehemmiyet vereceğiz. Staj programının ocak ayında başlayacak 2022 müracaatlarına tüm gençlerimizi davet ediyoruz. Vakıf üniversiteleriyle ilgili yeni düzenlemelere giderek sıkıntıların tahlili konusunda adımlar attık.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki aksiyonlarda rektörünün aracının üstüne çıkan bireyler bu biçimde görüntülenmişti.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ’NÜN ARACININ ÖNÜNÜN KESİLMESİ

Bir yanda üniversite imtihanı peşinde vakit kaybeden gençlerin öteki yanda üniversitelerimizde atıl kapasitenin bulunduğu tabloyu hızla değiştirmemiz kaide. Rektörünün arabasının üstüne çıkıp, orada tepinen öğrencilerin olduğu bir Türkiye’yi ben kabullenemiyorum. Bize bu biçimde öğrenciler gerekmez.Rektör aracın ortasında siz aracın üstünde tepiniyorsunuz. bu biçimde öğrenci olamaz. Bunlar olsa olsa lakin üniversitelerin içerisine sızmış teröristlerdir. Parklarda bankların üzerinde yatanlar seyahatte olduğu üzere terör estiren teröristlerdir.

Türkiye, 1 milyonun üstündeki yurt yatak kapasitesi ile açık orta, dünyada yükseköğretim öğrencilerine en çok barınma imkanı sağlayan ülkedir. Geçmişte üniversitelerde harç diye bir sorun vardı. Biz harçları kaldırarak eğitim önündeki bu manisi de geride bıraktır.

Her husuta olduğu üzere eğitimde de “durmak yok yola devam” diyoruz.

?