Son dakika: Erdoğan ‘kur ve faiz oyununu görüyoruz’ dedi ve epeyce net konuştu: Ekonomik kurtuluş savaşından zaferle çıkacağız

Saliha

Yeni Üye
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları; Sözlerime İzmirli kardeşlerimize vereceğimiz bir muştuyla başlamak istiyorum. İzmir’de acı bir zelzele yaşadık. ömrünü kaybeden vatandaşlarımıza bir kere daha Allah’tan rahmet diliyorum. Yitirdiğimiz canların acısı yüreğimizde hala tazedir. Sarsıntı anından itibaren bakanlarımızla AFADımızla ilgili tüm kurumlarımızla alandaydık. İzmir’de de süratli bir biçimde hasar tespit çalışmalarını tamamladık. İzmir tarihini en büyük kentsel dönüşüm çalışmalarını yürüttük. Konut ve dükkanları 26 Kasım’da vatandaşlarımıza şahsen teslim edeceğiz. Bugünkü toplantımızda hak sahipleri vatandaşlara yapılacak ödemelerle ilgili sonucumızı verdik. Birinci 24 ayı ödemesiz olmak üzere 20 yıla yayılan bir vadeyle vatandaşlarımıza takdir edeceğiz. İzmirli depremzedeleri 2+1 konutları 160-180 bin lira, 3+1 konutları 220-260 bin lira içinde, maliyetinin hayli altında fiyatlarla mesken sahibi yapıyoruz.

Türkiye geçtiğimiz 19 yılda demokraside ve kalkınmada epeyce büyük bir değişim hayatıştır. Enflasyonla yahut fiyat artışıyla sonuçlanan ekonomik düşünceler elbette vardır. Yalnızca kurdaki yükselişe bağlı olarak kimi eserlerde ortaya çıkan fiyat artışı yatırımı, üretimi direkt etkilemez. Ülkemizde yaşanan durum tam da budur. Ülkemizde yaşanan durum, fiyat artışıdır. Velev ki enflasyon olsa bile dünyaya baktığımızda enflasyonu yenmek için ülkeler farklı metotlar izlemişlerdir. Dünyaya baktığımızda ülkelerin enflasyonu yenmek için farklı siyasetler izlediğini görüyoruz. Bugüne kadar tüm ülkelerde geçerli tek bir enflasyonla gayret usulü görülmemiştir. Geçmişte 1929 ve 2008 büyük krizlerini yaşayan global iktisat yeni sınamalar karşısında önemli bir bocalama ortasındadır. Kurdaki yükselişe bağlı fiyat artışı yatırım, üretim ve istihdamı direkt etkilemez. Kurdaki rekabet gücü yatırım, üretim ve istihdamda artışa niye olur. Türkiye tahminen de tarihinde birinci kere kendi gereksinimlerine ve gerçeklerine uygun bir iktisat siyaseti izleme fırsatı elde etmiş. Finansal kriz idarelerinde birikim ve deneyim sahibi bir ülke olarak dünyanın ortasından geçtiği kritik devrin açtığı fırsatları kıymetlendirmekte kararlıyız.

Karşımızdaki bu tablo bizi bir tercihe zorlamıştır. Ya yatırımdan büyümeden vazgeçecektik ya da kendi evvelarimize nazaran yolumuza devam ederek tarihi bir çabayı göze alacaktır. Biz çabayı tercih ettik. Ülkemizi evvelce daima yaptıkları üzere denklemin başına itmek isteyenlerin kur, faiz, fiyat artışları üzerinden oynadıkları oyunları görüyoruz. Biz birebir oyunu vesayetle gayretimizde gördük.Ülkemizi bu kadar tuzaktan, badireden nasıl çıkardıysak Allah’ın yardımı ve milletimizin takviyesiyle bu ekonomik kurtuluş savaşından da zaferle çıkartacağız. Ülkemizde önceliğimiz olan istihdamı artırmanın yolunun büyümeden geçtiği konusunda hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Yatırımı, üretimi ve ihracatı bunun için teşvik ediyoruz. Felaket tellallarının gürültülerini bunun için dikkate almıyoruz. Kurdaki yükselişi mazeret ederek hiç bir mantıklı izahı olmayan fahiş fiyat artışları yapan fırsatçılara göz açtırmayacağız, hepsinin doruğuna bineceğiz. Bu siyasetle biz ne yaptığımızı neden yaptığımızı sonunda ne elde edeceğimizi çok uygun biliyoruz. Bütçe performansımız çok yüksek düzeydedir.

Turizm gelirimiz süratle artıyor. Karadeniz’de bulduğumuz doğal gaz güç problemimizin tahlili konusundaki umutlarımızı güçlendirdi. Faiz sebeptir enflasyon sonuçtur. İktisat siyasetlerinin bir maksadı olan faizin düzeyini belirleyecek olan ülkenin gereksinimleridir. Yeni global sistem arayışları ve ülkemizin sahip olduğu kuvvetli altyapı bu biçimde bir uğraş için geçmişte hiç olmadığı kadar uygun bir taban sunmaktadır. Ülkemizin ve milletimizin ekonomik kurtuluşu için bu çabayı vermemiz gerekiyor. Önümüzdeki aylardan itibaren bu siyasetin olumlu yansımalarını görmeye başlayacağız.

Salgın tesirini sürdürüyor. Salgınla gayrette çok yeterli yerdeyiz. Okullarımızda eğitim öğretim sürüyor. Sahip olduğumuz bu imkanları kullanmaya devam edebilmemiz için önlemi elden bırakmamız gerekiyor. Avrupa kısmi kapanmaya giderken bizim yalnızca biraz daha dikkatli olmaya muhtaçlığımız var. Aşı olmayanların bir an evvel sıhhat kuruluşlarımıza başvurmaları tavsiyemizi tekrar hatırlatıyoruz. Okullarımızda eğitim öğretim 1 haftalık orta tatilin akabinde bugün tekrar başladı. Tarımda dünyanın 206 ülke ve bölgesine 2 binin üzerinde eser gönderen bir ülkeyiz. Çalışanlarımızı fiyat artışlarına muhafaza siyasetimizi sürdüreceğiz.