Son dakika: İzmir’de ‘Engelleri birlikte Aştık’ buluşması! Erdoğan: 62 bin 337 atama yaparak rekor kırdık

Saliha

Yeni Üye
“Engelleri bir arada Aştık İzmir Buluşması” programında engelli vatandaşlarla bir ortaya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, engelli vatandaşların meselelerini dinledi, sorularına karşılık verdi ve onlarla bir arada türkü söylemiş oldu.

Programın yapıldığı salona, sanatçı Metin Şentürk ve küçük bir kızın seslendirdiği “birlikte yürüdük biz bu yollarda” isimli müziğin eşliğinde giren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lokman Ayva ve Metin Şentürk ile şakalaştı. Erdoğan, müziğin sonunda Metin Şentürk’e, “Metin maşallahın var” diye seslenince, Metin Şentürk de, “Siz diğer bir his verince bu biçimde oluyor” diyerek karşılık verdi. Erdoğan, salonda Lokman Ayva’yı gördükten daha sonra, “Metin, Lokman ile tanışıyorsunuz değil mi?” diye sordu. Metin Şentürk ise, “Onu gözüm bir yerden ısırıyor” diye esprili bir karşılık verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Lokman nüktede Metin de senden geri kalmıyor” tabirlerini kullanınca salonda gülüşmeler oldu.

“Hayata geçirdiğimiz siyasetlerle engelli kardeşlerimizle manileri birlikte aştık”

AK Parti iktidarında engelli vatandaşlar için yapılan çalışmaları anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “19 yıldır; ‘AK Parti var ise, biz var isek mani yok’ diyerek çalışmalarımızı kararlılıkla, içtenlikle sürdürüyoruz. Medeniyetimizin ayırıcı vasıflarından olan kerim devlet tasavvurunu günümüzün toplumsal devlet unsurları ile birleştirerek bir daha yorumladık. ‘Yaratılanı severiz, Yaratan’dan dolayı’ inancı ile hareket ederek ülkemize dünyanın en geniş kapsamlı toplumsal güvenlik ve sıhhat sistemini kazandırdık. Devletin şefkat şemsiyesi haricinde kimsenin, hiç bir vatandaşımızın kalmaması için özel uğraş gösterdik. Türkiye’yi büyütürken, üretimi artırırken, istihdamı teşvik ederken 84 milyonun tamamını kucaklamaya uğraş ettik, ediyoruz, edeceğiz. Engelli insanlarımıza eğitimden istihdama kadar her alanda eşit bireyler olarak toplumda var olabilecekleri imkanları sunmaya çalıştık. Engelli kardeşlerimize yönelik toplumsal politikalarımızı yardım değil, hak eksenli bir anlayışla şekillendirdik. Eğitim, rehabilitasyon, istihdam, toplumsal yardım, konutta bakım, girişimcilik, sportif ve kültürel faaliyetler, sıhhat ve erişilebilirlik üzere alanlarda hayata geçirdiğimiz siyasetlerle engelli kardeşlerimizle manileri birlikte aştık. 2005 yılında çıkartılan Engelliler Kanunu ile eğitim hizmetlerinden bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine kadar bir hayli hususta tarihi nitelikte adımlar attık. 2010 yılında yapılan anayasa değişikliği ile daha da ileriye giderek engellilere yönelik olumlu ayrımcılığı anayasal garantiye aldık. 2013 yılında yapılan bir öteki düzenleme ile ‘özürlü’, ‘çürük’, ‘sakat’ üzere incitici ibareleri büsbütün kaldırdık. 2007 yılında başlatmış olduğumız meskende bakım yardımı kapsamında dayanak alan kişi sayısı 2021 yılı itibariyle 535 bin 700’e ulaştı. Her vilayette en az bir merkez olacak biçimde Türkiye genelinde 128 manisiz gündüz hayat merkezini hizmete sunduk. Kamu bakım ve rehabilitasyon merkezi sayısı 2002 yılında 21’iken, 2021 yılı Ekim ayı itibariyle 104’e çıkartıldı. Keza partimiz bünyesinde 81 vilayetimizde kurduğumuz engelli uyum merkezlerimizle engelli vatandaşlarımızın yanında olduk. Engelli vatandaşlarımızın istihdam oranlarını artırmak, onların kimseye muhtaç olmadan hayatlarını idame ettirebilmeleri için bir fazlaca adım attık. 2012 yılında dünyada bir unsur imza atarak engelliler için başka ve merkezi bir imtihana uygulaması getirdik. Şimdiye kadar 62 bin 337 engelli ataması yaparak bu alanda rekor üstüne rekor kırdık. Halihazırda toplam kamu çalışanları ortasında engellilerin oranı yüzde 2’ye yaklaşmıştır. İnşallah önümüzdeki devirde bu sayının aratacağına inanıyorum” diye konuştu.

Engelli vatandaşların, mahzurları aşmanın bir inanç problemi olduğunu her gün ispat ettiklerini, engellilerin sporda, sanatta, iş hayatında, siyasette, eğitimde ve öteki alanlarda elde ettiği başarılardan gurur duyduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Engelli kardeşlerimizin ömrün her alanına hiç bir mani olmadan katılmalarını temin için var gücümüzle çalışıyoruz. Okullarımızı, kentlerimizi, sokaklarımızı bir daha inşa ederek engelli kardeşlerimizin önündeki manileri kaldırmaya uğraş ediyoruz. Öte yandan engelli vatandaşlarımızın toplumda hak ettikleri yeri alabilmesi, tek başına devletin yahut hükümetin uğraşları ile mümkün değildir. Bütün bireylerin, ailelerin, sivil toplumun, iş dünyamızın, belediyelerimizin, üniversitelerimizin bu süreci desteklemesi kaide. Bu mevzuda ne kadar farkındalık oluşturabilirsek amaçlarımıza o derece varabiliriz. Engelli kardeşlerimizle ilgili ön yargıları kırdığımız ölçüde onların önündeki manileri kaldırabiliriz. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak milletimden engellilerimiz konusunda daha fazla hassasiyeti ve dayanışma bekliyorum. Biz bugüne kadar olduğu üzere bundan daha sonra da engelli kardeşlerimizin yanında olmaya, hayatlarını kolaylaştırmaya, huzur ve refahını artırmaya devam edeceğiz. Engelli kardeşlerimizin de ömrün her alanında sergiledikleri başarılarla bizleri gururlandırmaya devam edeceklerine inanıyorum” biçiminde konuştu.