Soya fasülyesi temelli diyet astım semptomlarını azaltabilir

seher

Aktif Üye
Soya fasülyesi temelli diyet astım semptomlarını azaltabilir

Bütün Dünya’da artan hava kirliliği ve çeşitli faktörler sebebiyle astım insidansında artış gözükmekle bir arada bilim insanları da astım patogenezi üstündeki çalışmalarını sürdürüyor. Artık ise Japon bilim insanları fermente soya fasülyesi üzerinde yaptıkları çalışmalarda hayvan modellerinde kelam konusu hususun inflamasyonu baskıyalabileceğini keşfetti.

Bilim insanları birinci başta 2015 yılında yapılmış Study of Soy Isoflavones in Asthma ( SOYA ) isimli çalışmadan ilham aldı. Kelam konusu çalışma diyetle alınan soyanın astım semptomlarını yatıştırdığını ele almakla birlikte soyanın kimi anti alerjik tesirlerinin olduğu da çeşitli çalışmalara yansımış durumda.

Soya

Bilim insanları ImmuBalance olarak isimlendirilen ve fermente soya içeren eserleri farelerin diyetlerine ekledi ve fareler olağan diyetle beslenen denetim kümesiyle kıyaslandı.

Bilim insanları soya eserleriyle beslenen kümede eozinofil olarak isimlendirilen ve astım sebebiyle oluşan inflamasyonla bağdaştırılan lökositlerin ( beyaz kan hücreleri ) sayılarında azalma ile bronşlarda inflamasyon azalması ve mukus salgısında azalma tespit etti.

Uzun vakittir bağırsak mikrobiyomuyla alerjik hastalıkların tesirleri aslına bakarsan inceleniyordu. Ayrıyeten bağırsak florasıyla astım içindeki patogenezi inceleyen biroldukça çalışma da mevcut durumda bulunuyor.

Kelam konusu araştırmanın netlik kazanması için daha fazla çalışma gerekiyor lakin bahsi geçen araştırma geliştirilebilir ve düzenekler daha yakından anlaşılabilirse gelecekte astım ve çeşitli alerjik hastalıkların takibi ve denetim altına alınması fazlaca daha kolay olabilir.

Yeni araştırma Nutrientsisimli mecmuada yayımlandı.