Stellantis’in Avrupa ve ABD’deki üretimini çip krizi vurdu

seher

Aktif Üye
Stellantis’in Avrupa ve ABD’deki üretimini çip krizi vurdu Otomotiv dünyasında son devrin endişeli düşü haline gelen global çip krizinin tesirleri sürüyor. Fiat, Peugeot, Citroen ve Opel üzere markaları tek çatı altında toplayan Stellantis, üretim tarafında sorunlu günler yaşıyor.

Gelen haberlere göre Stellantis, yarı iletken tedariğindeki zahmetler niçiniyle Avrupa, ABD ve Kanada’daki birtakım fabrikalarda üretime orta verdi. Bu kapsamda geçtiğimiz hafta Fransa’daki Rennes ve Sochaux tesisleriyle Almanya’daki Eisenach tesislerinde üretim durdu. Öte yandan Rennes fabrikasında makinelerin bu hafta da kapalı kalacağı söz edildi.

Stellantis’in İtalya’daki Sevel fabrikası da çip krizi niçiniyle üretime bir hafta boyunca orta verdi. Kümenin Avrupa’daki en büyük yavaşça ticari araç üretim tesisi olan fabrikada Fiat, Peugeot ve Citroen modelleri üretiliyor. 7 bine yakın çalışanı olan fabrikada olağan koşullarda günde yaklaşık 1200 adet ticari araç üretimi yapılıyor. Üretimi yapılan modeller ise Fiat Ducato, Peugeot Boxer ve Citroen Jumper.

Krizden yalnızca Stellantis’in Avrupa’daki üretimi etkilenmiyor. Buna göre Chrysler’ın ABD ve Kanada’da bulunan iki üretim tesisi bir hafta boyunca kapalı kalacak. 7 binin üzerinde çalışanı bulunan ABD’deki fabrikada Ram 1500 modeli üretiliyor. Bunun yanı sıra ABD’de Jeep Cherokee üretimi yapılan tesis de bir hafta üretimi durduracak. Ayrıyeten Dodge Challenger ve Charger üzere modeller de kesintiden etkilenecek.

Tedarik sorunu niçiniyle bir epey üretici, hatta ülkeler alarma geçmiş durumda. Toyota, çip krizi niçiniyle bir aylık üretiminin yüzde 40 oranında düşeceğini duyurmuştu. Volkswagen ise farklı olarak Brezilya’da multimedya sistemi bulunmayan modeller satmaya başladı. Uzmanlara göre 2022 yılı da çip krizinden bahsetmiş olduğumiz bir yıl olacak.