Taban fiyatta baht günü! Bakan deklare etti: Verginin kaldırılması gündemde…

Saliha

Yeni Üye
LİDER YILMAZ Ankara – Bilgin, bakanlığının TBMM bütçe görüşmelerinde özetle şunları kaydetti:

ULUSAL GELİRDEN ALINAN HİSSE: Türkiye’de gelir dağılımı araştırmalarında dikkat çeken bir konu var, en düşük gelir kümesi olan yüzde 20’lik gelir kümesinin ulusal gelirden aldığı hisse 4.5’la 6 içinde değişiyor, en yüksek gelir kümesinin da 48 ile 57 içinde değişiyor. Bu oranlar bütün araştırmalarda değişiyor lakin bu aralıklar pek değişmiyor. Demek ki Türkiye’de bir kalıp var, yapının değişmemesiyle ilgili bu biçimde bir sorun var.

MİNİMUM FİYATTA VERGİ: Minimum fiyattan vergi sorunu, minimum fiyat çalışmalarımızda alternatif olarak önümüzde duruyor yani birkaç alternatif var, verginin ortadan kaldırılması, gelir vergisinin kaldırılması vesaire üzere. Onların üzerinde duruyoruz.

EMEKLİ GELİRLERİ: Emekli gelirlerinin düzeltilmesiyle ilgili çalışmamız var. Bu çalışmayı fazlaca kapsamlı bir biçimde yürütüyoruz. Çalışmada ara aldıkça bunu kamuoyuyla paylaşacağım.

KAPISINA DİKİLİR, HUKUKU UYGULATIRIM: Geçtiğimiz günlerde büyük bir yatırım, yabancı teşebbüs -yabancı iştirak beraberinde- İstanbul’da çalışanlar fabrikasında örgütlendikleri için bir gecede 150 bayan emekçimizi kapının önüne koydu. Sonraki gün atılan emekçilerin sayısı 450 oldu. Müdahale ettim. Dedim ki; “Burada Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuku geçerlidir. Burada iş yapan herkes, hangi patron olursa olsun, yerli yabancı, bu hukuku tanımıyorum, diyemez, derse karşısında bizi bulur.” İstanbul Valimizi aradım dedim ki; “Oranın CEO’suyla görüş, burada Türkiye Cumhuriyeti hukukunun geçerli olduğunu ona hatırlat, yoksa yarın personellerle birlikte gelirim, onun kapısına dikilirim o hukuku ona uygulatırım.” Sonraki gün o sorun çözüldü. Emeği engelleyen, emeğin örgütlenmesini engelleyen, onun hakkını yemeye kalkan kim olursa karşısına çıkarım. Sendikaları baskı altına alanlarla ilgili soruşturma yaptım, büyük para cezaları verdim. Bizim hukukumuzun tanımayan patronlar hakkında hata duyurusunda bulunurum. Ayrıyeten Kayseri’de üniversitede çalışan personel arkadaşlarımıza seslenmek isterim: Kamu toplu iş kontratı çerçevesini patron kabul etmiyormuş; kabul etmek mecburiyetinde, işçilerimizin kazandığı hiç bir hakkı kimse gasp edemez.

BEYAZ BAYRAK UYGULAMASI: Sendikalaşmayı teşvik edecek düzenlemeleri yapmak bizim nazaranvimiz. Önümüzdeki devirde bu hususta bir “beyaz bayrak” uygulaması gerçekleştireceğiz. Ne yapacağız; bir işyeri örgütlüyse, toplu mukavele var ise, personellerin hakları karşılanıyorsa oraya ödül olarak beyaz bayrak vereceğiz.