Tam Kıvamında Dayanılmaz Lazanya Tam Kıvamında Fevkalade Lazanya Tanımı İçin Gereçler
.
- Yarım paket lazanya (yaklaşık 15-16 adet)
- 250 gram dana kıyma
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 1 adet orta uzunluk havuç
- 4 adet orta uzunluk domates
- 1 adet küçük uzunluk kapya biber
- 1 adet orta uzunluk soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 3 çay kaşığı kurutulmuş maydanoz
- 1 çay bardağı sıcak su
- 3 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 3 yemek kaşığı beyaz un
- 1 çay kaşığı tuz
- Muskat cevizi rendesi/tozu
- 1 su bardağı kaşar peyniri
- Soğan ve sarımsakları rondoda geçiyoruz ve ayçiçek yağında rengi dönene çıkana kadar kavuruyoruz.
- Kıymayı, baharatları ek ediyoruz ve rengi dönüp suyunu çekene kadar kavurmaya devam ediyoruz.
- Havuçları rondodan geçiyoruz ve kıymaların üzerine ek ederek kavuruyoruz.
- Domatesleri isteğe bağlı kabuklarını soyarak biber ile birlikte rondodan geçerek tavaya ekliyoruz. (ben bu tanımımda soymadım. ).
- Bu sırada salçayı da ek ederek yeterlice karıştırıyoruz.
- İsteğe bağlı olarak taze maydanoz yahut kuru maydanoz ve suyu ek ediyoruz.
- Harcımızı 3-4 dakika daha ocakta çevirip alıyoruz. Bir ölçü sulu kalmasına itina gösteriyoruz.
- Beşamel sosumuz için farklı bir tencerede tereyağı ve ayçiçek yağını eritip unu ek ediyoruz ve kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
- Un kavrulduktan daha sonra üzerine yavaşça ve daima karıştırarak oda sıcaklığındaki sütümüzü ekliyoruz. (beşamel sosu karıştırmak için daima tel çırpıcı kullanıyorum. Topaklanma ihtimali epeyce azalıyor. ).
- Tuzu ve muskatı ek ederek daima olarak karıştırmaya devam ediyoruz.
- Beşamel sos, muhallebi kıvamına gelince ocağı kapatıyoruz.
- Lazanyayı hazırlayacağımız fırın kabının zemimini fazlaca az yağlıyoruz ve akabinde birinci kata yaklaşık 2-3 dakika sıcak suda haşladığımız lazanyaları yerleştiriyoruz.
- Lazanyaların üzerine evvel beşamel sos akabinde kıymalı harcımızı koyup bir daha lazanya ile birinci katı sonlandırıyoruz ve elimizdeki lazanyalar bitene kadar sürece devam ediyoruz.
- En son kata lazanyaları yerleştirdiğimizde üzerine kalan beşamel sosunu eşit biçimde yayıyoruz ve peynir rendesini yayıyoruz. (benim konutumda gratin peyniri olduğundan maalesef kaşar peyniri üzere kızarmadı).
- Evvelce ısıttığımız 180 derecelik fırında yaklaşık 15 dakika pişirmeye bırakıyoruz.
- Benim yaptığım borcamda 8 dilim çıkıyor. Farklı kaplarda kat sayısı ve dilim sayısı değişebilir.