TBMM Lideri Şentop’tan Üsküp’te Türkçe eğitim veren ilkokula ziyaret

Saliha

Yeni Üye
Şentop, Tefeyyüz İlköğretim Okulu’na ziyaret gerçekleştirerek öğretmen ve öğrencilerle bir ortaya geldi. Şentop, burada yaptığı konuşmada, Kuzey Makedonya’da yaşayan Türklerin resmi bayramı olan 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü vesilesiyle ülkede olmaktan duyduğu memnuniyeti lisana getirdi. Şentop, 137 yıllık geçmişe sahip, Kuzey Makedonya’da Türkçe eğitimin simgesi olmuş bu esaslı eğitim kurumundaki değerli öğretmen ve öğrencilerle bir ortada bulunmanın ve onların coşku ve heyecanını görmenin memnunluğunu ve gururunu yaşadığını söylemiş oldu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da selamlarını iletti. İnsanlık tarihi kadar eski bir olgu olan lisanın beşerler içindeki alakaların ve irtibatın temel taşı olmanın yanı sıra en tesirli kültür aktarıcısı olduğunu vurgulayan Şentop, bir toplumu millet yapan en kıymetli öge olan lisanın, hem de kültür bedellerini oluşturan, yaşatan ve bünyesinde koruma eden kıymetli bir hazine olduğunu kaydetti.

Gelecek jenerasyonların lisan öğrenirken beraberinde atalarından kalan karakteristik hayat biçimlerini, ortasında yaşadıkları toplumun kendine has özelliklerini öğrenmiş olduklarına işaret eden Şentop, şöyleki devam etti:

“MİRASIN TAŞICIYISI OLUYORLAR”

“Bu sayede fazlaca derin bir kültür mirası edindikleri üzere bu mirasın taşıyıcısı da oluyorlar. Dünyanın en kadim ve yaygın konuşulan lisanlarından biri olan Türkçe bugün farklı lehçe ve ağızlarıyla Balkanlar’dan Çin’e kadar geniş bir gönül coğrafyasında soydaşlarımız tarafınca konuşulmakta, bütün dünyadaki Türkleri birebir kültür ve tıpkı medeniyet tasavvuru çerçevesinde birleştirmekte ve binlerce yıllık kültür geçmişimizi yansıtmaktadır. Bu topraklara Türkçe’nin gelişi aslında Osmanlılardan da epeyce öncedir, 1500 yılı aşkın bir tarihe dayanmaktadır. O tarihlerden bu yana burada kıymetli bir Türk nüfusu oluşmuş ve Türkçe bu toprakların bir lisanı olarak konuşulmaya başlanmıştır. bu biçimdelardan bugüne kadar Türkçenin buralarda kök salmış, bu topraklarla zenginleşmiş ve hem de bu toprakları zenginleştirmiş olduğunu söyleyebiliriz”

Şentop, Türkçenin koruma edilmesi için çalışmaları gerektiğinin altını çizerek gelişen yeni teknolojilerin Türk lisanını köreltmesine müsaade verilmemesi, aksine bu teknolojilerle Türkçeyi zenginleştirmenin yollarını aramak gerektiğini kaydetti.

TARİHİ MURAT PAŞA MESCİDİ’NE ZİYARET

TBMM Lideri Şentop ve birlikteindeki heyet, dün Üsküp’e vardıktan daha sonra kent merkezindeki Makedonya Meydanı’nı gezerek tarihi Üsküp Taşköprü’nün üzerinden geçti. Akabinde Eski Üsküp Çarşısı’na gelen Şentop, tarihi sokaklarda esnafla sohbet etti. Çarşıdaki Murat Paşa Mescidi, İkili Hamam, Sulu Han ve Yiğit Paşa Türbesi’ni de ziyaret eden Şentop, tarihi yerler hakkında yetkililerden bilgi aldı.