“Üzgünüm, sana yardım edemem”

Aslıhan2312

Co-Admin
Sanatçı Ngozi Ajah Schommers, Alman sağlık sistemine ve onun siyahi bir kadın olarak özel rolüne atıfta bulunarak “Benim gerçeğim tanınmıyor” diyor. “Hastanedeki empati de ilaçtır.” Ve bu empati eksik olurdu. Onun gibi kadınlar küçümseniyor ve erkeklerinkinden kaçınılmaz olarak farklı olan sorunları gerektiği gibi fark edilmiyor. Ngozi Ajah Schommers, Nijerya'dan gelen ve Bremen'de yaşayan siyahi bir kadın. Bu yüzden konu onu ilgilendiriyor kadın sağlığı Almanya'daki siyah kadınlar. Bu kültürel etkilerle baş etmekle ilgilidir. Örneğin çıplaklıkla.

Doktorlardan sıklıkla duyduğu bu tür cümleler sergiye adını verdi: “Üzgünüm”, “Sana yardım edemem”. Diğer ifadeler arasında “Seni anlamıyorum” veya basitçe “zor, zor, zor” yer alır.

Tabletler, yataklar, hastaneler

Ngozi Ajah Schommers, 21 Mart 2025 tarihine kadar Alman Sanatçılar Birliği'nde sergilenecek eserlerinde kendisini sağlık sistemi ve sergilediği mekânlar üzerinden sunuyor. Çalışmalarından birinde duvarın önünde duran bir karyola çerçevesi, sadece bir çerçeve var. Duvar, Nijerya'da ve Almanya'da da bilinen, gerçek bir hastane rengi olan nane rengine boyanmış. Hasta için sadece yatağın bir parçası, titrek bir olay. Yanlarında devasa alçı tabletler var. Pigmentlerle renklendirilmiştir. Sanatçı, “Çok güzel görünüyor” diyor. Ve hap almanın hoş olmadığını söylüyor. Dozaj, yatak çerçevesi kadar titrektir. Kullandığı hapları birkaç ayda bir Nijerya'dan getirmesi gerekiyor. Almanya'da bunlara izin verilmiyor.

Başka bir çalışma ise muayeneden, ameliyattan veya röntgenden önceki hoş olmayan anı gösteriyor. Elbiselerinizi çıkarmanız gerekiyor, canınız istemese de, utanıyor olabilirsiniz, korkabilirsiniz. Ngozi Ajah Schommers, Alman Sanatçılar Birliği'nin Markgrafenstrasse'deki sergi odasının içinden, iyileşme odalarından aşina olduğumuz yarım daire şeklinde bir perde çizdi. Üzerinde, onu soyunurken samimi bir anda gösteren tam vücut bir otoportre basılmıştır. Arkasında, üzerinde bir yığın giysi bulunan, duvara yaslanmış bir bank var.

Bu yıl Ngozi Ajah Schommers, çalışmaları nedeniyle Kültür Fonu Vakfı jürisi tarafından her yıl verilen 25.000 avro değerindeki VG Bild-Kunst HAP Grieshaber Ödülü'nü aldı.

“Üzgünüm, sana yardım edemem” sergisi hâlâ orada 21 Mart 2025'e kadar Alman Sanatçılar Birliği'nin Markgrafenstrasse 67 adresindeki odalarını Salı'dan Cuma'ya kadar saat 14.00'ten 18.00'e kadar ziyaret edebilirsiniz.