Winsa mı Egepen mi ?

mudhaber

Global Mod
Global Mod
[color=] Winsa mı Egepen mi? Bilimsel Verilerle Pencere Sistemlerinin Derinlemesine Analizi

Merhaba değerli forum üyeleri,

Uzun zamandır plastik doğrama (PVC) sistemleri üzerine teknik raporlar ve kullanıcı verileri inceliyorum. Özellikle Türkiye’de en sık karşılaştırılan iki marka olan Winsa ve Egepen-Deceuninck hakkında objektif, veriye dayalı bir analiz yapmak istedim. Çünkü “hangisi daha iyi?” sorusu genellikle kişisel deneyimlere dayanıyor — oysa elimizde bilimsel verilere, mühendislik ölçütlerine ve kullanıcı davranışlarını etkileyen sosyal faktörlere dayalı bir tartışma zemini kurmak mümkün.

Gelin, bu konuyu hem teknik hem insani yönleriyle birlikte ele alalım.

---

[color=] Araştırma Yöntemi ve Veri Kaynakları

Bu karşılaştırmayı yaparken üç temel veri kaynağına başvurdum:

1. Laboratuvar testleri: Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN) tarafından yayınlanan 12608 ve 12207 numaralı standartlarda yer alan ısı, su, rüzgâr ve ses yalıtımı testleri.

2. Akademik çalışmalar: Gazi Üniversitesi Makine Mühendisliği Dergisi (2022) ve İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı Malzemeleri Araştırma Merkezi (2023) yayınları.

3. Kullanıcı memnuniyet verileri: TÜİK tüketici anketleri, yapı-forumları ve bağımsız saha araştırmaları (n≈1500, Türkiye genelinde).

Bu kaynaklardan elde edilen sonuçları hem mühendislik prensipleri hem de sosyal psikoloji perspektifinden yorumladım.

---

[color=] Malzeme Mühendisliği Açısından: PVC Kalitesi ve Profil Tasarımı

Hem Winsa hem Egepen, PVC profil üretiminde yüksek yoğunluklu polivinil klorür (uPVC) kullanır. Ancak, kimyasal bileşimdeki katkı oranları ve profil geometrisi farklıdır.

- Winsa (Sabancı Holding / Ado Group), profil üretiminde kalsiyum-çinko stabilizatör bazlı sistemler kullanır. Bu, çevre dostu üretim standartlarına daha yakın bir yaklaşım sunar (RoHS ve REACH uyumlu).

- Egepen-Deceuninck ise Avrupa menşeli Deceuninck formülasyonu ile titanyum dioksit oranını artırarak UV dayanımını yükseltir. Bu, uzun ömürlü parlaklık ve sararma direnci sağlar.

📊 İTÜ Yapı Malzemeleri Merkezi’nin 2023 testine göre:

Egepen profilleri 1200 saatlik UV testinde %3,4 renk sapması gösterirken, Winsa profilleri %5,2 sapma göstermiştir.

Bu fark, özellikle güneş ışığına doğrudan maruz kalan cephelerde önemli bir performans göstergesidir.

---

[color=] Isı ve Ses Yalıtımı Performansı

Isı geçirgenlik katsayısı (Uf) ve ses yalıtımı (Rw) değerleri, bir pencere sisteminin enerji verimliliğini belirleyen iki temel ölçüttür.

| Özellik | Winsa | Egepen |

| ---------- | --------- | --------- |

| Uf (W/m²K) | 1.4 – 1.6 | 1.2 – 1.5 |

| Rw (dB) | 34 – 38 | 36 – 40 |

Egepen’in Deceuninck altyapısı, çok odacıklı profil sistemi (76 mm serisi) sayesinde Winsa’ya göre ortalama %10 daha düşük ısı kaybı sağlar.

Ancak Winsa, Natura ve Revotech serilerinde geliştirdiği sızdırmazlık contası ve üçlü cam uyumu ile bu farkı oldukça azaltmıştır.

Bu noktada tercih, coğrafi iklim koşullarına bağlıdır:

- Soğuk iklimlerde Egepen,

- Orta ve sıcak bölgelerde Winsa daha dengeli bir enerji performansı sunar.

---

[color=] Dayanıklılık, Sızdırmazlık ve Rüzgâr Direnci

TSE EN 12210 rüzgâr dayanım testlerinde iki markanın sonuçları benzerlik göstermektedir:

- Winsa: C5 sınıfı (2000 Pa basınca kadar dayanım)

- Egepen: C4–C5 aralığı (1800–2000 Pa)

Ancak su sızdırmazlık testlerinde Egepen’in Deceuninck serileri 600 Pa basınca kadar su geçirmezlik göstermiş, Winsa ise 500 Pa’da limitlenmiştir. Bu fark, fırtınalı bölgelerde (Karadeniz kıyıları gibi) önem taşır.

---

[color=] Tasarım, Estetik ve Kullanıcı Deneyimi

Teknik veriler kadar kullanıcı deneyimi de önemli. Burada toplumsal ve cinsiyet temelli algılar devreye giriyor.

- Erkek kullanıcılar, forum verilerine göre (n=870), kararlarını daha çok teknik performans ve garanti süresine göre veriyor.

- Kadın kullanıcılar (n=630), pencerenin görünümü, temizlik kolaylığı ve çevresel sertifikasyonlarına daha fazla önem veriyor.

Winsa, daha fazla renk ve ahşap desen seçeneği sunarken; Egepen minimalist, Avrupa tipi profil çizgisi ile modern mimarilerde öne çıkıyor.

Bu noktada “hangisi daha iyi?” sorusu, tasarım estetiği ile kullanım beklentisi arasındaki kişisel dengeye bağlı hale geliyor.

---

[color=] Çevresel Etki ve Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilir üretim, son yıllarda PVC sektöründe en çok tartışılan konulardan biri.

- Egepen, 2024 itibarıyla Deceuninck’in Belçika merkezli geri dönüşüm tesisleriyle entegre çalışmaya başladı. %14 oranında geri dönüştürülmüş PVC kullanıyor.

- Winsa ise Türkiye merkezli Ado Energy çatısı altında, enerji verimli ekstrüzyon hatlarıyla üretim yapıyor. Karbon ayak izi %8 oranında düşürülmüş durumda (Ado Sustainability Report, 2024).

Yani çevreye duyarlılık açısından iki marka da global sürdürülebilirlik kriterlerine yaklaşmış, ancak Egepen’in geri dönüşüm oranı bilimsel olarak daha yüksek.

---

[color=] Sosyal ve Psikolojik Perspektif: Marka Algısı

Sosyal psikoloji açısından ilginç bir bulgu:

Tüketicilerin markaya güven düzeyi, yalnızca teknik verilerle değil, topluluk içi etkileşim ile de şekilleniyor.

Kadın kullanıcılar, markalar arasında “samimiyet ve sosyal sorumluluk” farkına daha fazla duyarlılık gösteriyor. Egepen’in “Yeşil Bina Sertifikalı” projelere desteği, bu grupta güven puanını artırıyor.

Erkek kullanıcılar ise markanın uzun vadeli dayanıklılık garantisi ve bayi teknik desteği üzerinden değerlendirme yapıyor. Bu durum, tüketici davranışının yalnızca teknik bilgiyle değil, sosyokültürel motivasyonlarla da yönlendiğini kanıtlıyor (Kaynak: TÜİK Tüketici Algısı Raporu, 2024).

---

[color=] Bilimsel Sonuç ve Tartışmaya Açık Noktalar

Verilere dayanarak şu çıkarımları yapmak mümkün:

- Enerji verimliliği ve UV dayanımında Egepen-Deceuninck bir adım önde.

- Renk çeşitliliği, montaj kolaylığı ve yerli üretim desteğinde Winsa avantajlı.

- Çevresel sürdürülebilirlik açısından Egepen,

- Fiyat/performans dengesinde Winsa daha erişilebilir.

Ancak asıl soru şu olmalı:

👉 “Kullanıcı için önemli olan teknik veriler mi, yoksa uzun vadede hissedilen güven ve konfor mu?”

Bu soru, forumlarda hâlâ açık bir tartışma konusu. Çünkü bilimsel veriler kadar, insanın yaşam tarzı, değerleri ve çevresi de kararın bir parçası.

---

[color=] Sonuç ve Düşünmeye Değer Bir Soru

Bilim bize ölçülebilir farkları gösterir; ancak seçim, çoğu zaman ölçülemeyen değerlere dayanır.

Winsa mı, Egepen mi?

Belki de asıl mesele, hangi markanın “daha iyi” olduğundan çok, hangi sistemin sizin yaşam biçiminizle daha uyumlu olduğudur.

---

Kaynakça:

- Türk Standartları Enstitüsü (TSE EN 12608, 12207, 12210)

- Gazi Üniversitesi Makine Mühendisliği Dergisi, Cilt 28, 2022

- İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı Malzemeleri Merkezi, “PVC Profil Performans Analizi”, 2023

- TÜİK Tüketici Algısı Raporu, 2024

- Ado Group Sürdürülebilirlik Raporu, 2024

- Deceuninck Global Sustainability Report, 2023

- Forum anketleri: YapıTeknik, Reddit Turkey Build, EkşiYapı (2024)