Yağmurlu havayı neden bu kadar çok seviyorum

Aslıhan2312

Co-Admin
Son birkaç yıl da başkentte daha sıcak ve kuru hale geldi. Berlinliler uyum sağlamayı öğrendik: tropik olarak sıcak günlerde, evin önündeki sokak ağaçlarını sularız, gün boyunca kepenkleri aşağıda bırakıyoruz; Yapabiliyorsanız, Siesta'yı öğlende tutun. Buz dükkanları mantarlar, plaj ve açık yüzme havuzları gibi yerden ateş ediyor.

Berlin Temsilciler Meclisi, çocukları ile iklim değişikliğini mümkün olan en kısa sürede yüzeylerden yağmur suyunu türetmek ve atık suyu mümkün olduğunca atmak, ancak bir kaynak kullanmaya yönlendirmek için şiddetli yağmur, kuraklık ve ısıyı yönlendirdi. Senato, su operasyonları ve Heat Summer 2018'de kurulan yağmur suyu ajansı Berlin'i “Schwammstadt” a liderlik ediyor.

Bana gelince, yağmuru sevmeyi öğrendim. Özellikle Yaz Yağmuru: Gök gürültüsü sıcak bir öğleden sonra uzaklaştığında, kuşlar böcekler için derin uçuşta kovaladılar ve çok özel bir koku sıcak asfalttaki ilk damlalarla yayılıyor. Bu kokunun bir adı bile var: Petrichor. Buna ilk kez Dergi Dergisi'nde iki Avustralyalı araştırmacı olarak tanımlandığı gibi adlandırıldı – kelime antik Yunanca'dan oluşuyor Pétros (Taş) ve irin (Götterblut). Bu kokuyu seviyorum – ve sadece ben değil: Petrichor neredeyse herkesi mutlu ediyor gibi görünüyor. Bize yaz tatili, sıcak günler ve tembellikte hatırlatıyor mu?

İki ana bileşen yaz yağmur kokusunu belirler: Bir bileşen, bitkileri kuru olduğunda ayıran bir yağdır. Kurulukta, bu yağ toz parçacıkları tarafından emilir. Yüzeyde yeryüzünde, taş veya asfalt, küçük kabarcıklar üzerinde yağmur damlalarıyla tanışın. Kabarcıklar yükselir ve patlar, bu da aromatik aerosolleri serbest bırakmalarına neden olur. Bir koku.

Diğer ana bileşen Geosmin adı verilen organik bir bağlantıdır. Bu, mikroplar tarafından, diğer şeylerin yanı sıra Streptomyces cinsinin bakterileri tarafından oluşturulur: özellikle öldüklerinde serbest bırakırlar. Öncelikle humus ve yaprak katmanlarında yaşayan küçük eklembacaklılar, atlama muslukları bundan etkilenir. Geosmine'i antenlerinizle izleyebilir ve bakterileri yiyebilirsiniz. Sonlarının önünde, bu, atlama kuyrukları tarafından dağıtılan kendi çarpımları için sporlar oluşturur. Yağmur kokusu atlama musluklarını söylüyor: “Bana gel, burada harika. Nemli, sıcak ve rahat.” Böylece koku uzmanı Sissel Tolaas bunu Berliner Zeitung'da anlattı.

Petrichor bize insanlara Berlin'de, sokak yüzeyinde bile yaşamın olduğunu gösteriyor – ve kokladığımız şey yaşam ve ölme, yemek ve yenmek döngüsünden başka bir şey değil.

Bu arada, bilim, yağmura bakmak, cilde kokmak veya hissetmekten özel bir zevk hisseden insanlar için bir terim bile bilir. Latinden oluşan “pluviophil” Pluvia (Yağmur) ve Yunan felsefe (Sevgi dolu). “PNAS” dergisinde yayınlanan uluslararası bir araştırmaya göre, yağmurun nazik, monoton sesi ruh üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahip ve konsantrasyonu geliştiriyor.

Ve tanrıların kokusu Petrichor bizi mutlu ediyor. Nedenmiş? Farklı teoriler var: bazıları geosmine'nin bir antidepresan gibi davrandığına inanıyor, diğerleri, damlalarla gökyüzünden düşen negatif iyonlar olduğundan emin. Belki de – benimle olduğu gibi – susuz bitkilerle hissettiğiniz saf neşe.

Bu arada, yağmurun başlangıcından önce artan nem Petrichor yaratmak için yeterlidir – bu yüzden yakında yağmur yağacağını gerçekten koklayabiliriz. En azından yaz aylarında.