Yazar Thomas Brasch ve gücün iç dekorasyonu

Aslıhan2312

Co-Admin
Ev
Kültür
Konsol sandalye: yazar Thomas Brasch ve gücün iç dekorasyonu

Rudolf Horn’un sandalyeleri bir zamanlar batı ihracatı için üretilmişti. Ama onları “Sevgili Thomas” filminden bir sahnede de bulabilirsiniz.

harry nutt

Albrecht Schuch, “Sevgili Thomas” filminden bir sahnede Thomas Brasch rolünde

Albrecht Schuch, “Sevgili Thomas” filminden bir sahnede Thomas Brasch rolündePeter Hartwig/Wild Bunch Almanya

Thomas Brasch’ın şiirlerinin genç bir okuyucusu olarak beni büyüleyen bu dingin kırılganlıktı. Bir çizgi duyar duymaz, daha yavaş bir hızla geri çekiliyor gibiydi. Ya da öylece kalıp tersine döndü. “Yazan kalır/Burada veya uzakta veya nerede/Kim sürücü yazar/Öyle ya da böyle”.

Thomas Brasch böyle yazmıştı ve onun hesaplanmış etkiler konusundaki yeteneğini ancak şimdi fark ettim. Yazarın kendisini tamamen dilinin ruh hallerine vermiş olması oldukça olasıdır; ama onları nasıl üreteceğini de biliyordu.

Albrecht Schuch’un yazar ve sinemacıyı somutlaştırdığı ve hiçbir şekilde onu sadece hayranlık uyandıran yönünden göstermediği Andreas Kleinert’in “Sevgili Thomas” filmini akşam tekrar televizyonda izlediğimde aklıma gelen düşünceler bunlardı. Wolf Biermann’ın sürgün edilmesinin bir sonucu olarak Brasch, 1976’da Katharina Thalbach ile birlikte Batı’ya gitti, ancak orada, ona bir şekilde yanlış görünen koşullarla gerçekten mücadele etti. Bir biyografi bunu tam olarak nasıl gösterebilir?

Oturma grubu ve düz sehpa

Bir pervane öyle bir dikkatimi çekti ki televizyon ekranından cep telefonumla kendiliğinden fotoğrafını çektim. Bir sahnede Brasch/Schuch, Doğu Almanya’daki bir devlet binasının bekleme odasında, yüksek kapıları, oturma alanı ve alçak sehpası olan ahşap panelli bir odadadır. Force’un iç dekoru – güzel miydi yoksa itici miydi?

Mobilya tasarımcısı Rudolf Horn tarafından tasarlanan konsol kulüp koltuğu

Mobilya tasarımcısı Rudolf Horn tarafından tasarlanan konsol kulüp koltuğudpa merkezi görüntü

Oturma elemanları tanıdık gelmeseydi muhtemelen fark etmezdim. Bir yıl önce Kreuzberg’deki bir antika satıcısından iki benzer örnek almıştık. Satıcı, ürün ve tasarımcı hakkında herhangi bir bilgi vermek istemedi veya veremedi. 60’ların sonu ya da 70’lerin başı onun belirsiz tahminiydi.

araştırma yardımcı olur. Havalı ve zarif parçalar, 1929 doğumlu GDR tasarımcısı Rudolf Horn’un konsol sandalyeleridir. Horn, bunları Mies van der Rohe’nin Barselona Sandalyesi olarak anılan sandalyeye dayanarak geliştirdi. Halle Mobilya ve İç Tasarım Enstitüsü’nün direktörü olarak Horn, yaratıcı pratiğinde açıklık, kullanışlılık ve basitlik ilkelerini takip etti. Sadece sosyalist pragmatizm.

Bununla birlikte, GDR vatandaşları Horn’un sanatsal ve zanaat kreasyonlarını kullanamadı; çıkma sandalyeler, yalnızca Batı’ya ihraç edilmek üzere üretildi. Bununla birlikte, Thomas Brasch’ın çok acı bir şekilde maruz kaldığı Doğu Almanya bürokrasisinin egemenliğini yine de ele geçirdikleri göz ardı edilemez.

Bötzow birası ve Gilkas Kaiser-Kümmel: İki aile Berlinlileri nasıl şişeledi?

Bötzow birası ve Gilkas Kaiser-Kümmel: İki aile Berlinlileri nasıl şişeledi?
  • hisseler
“En Kötü Barış Perili”

Brasch filmindeki çıkma sandalyelerin neden Horn’un orijinalleri gibi deriyle değil de kumaşla kaplı olduğu bir sır olarak kalıyor. Horn, Mies van der Rohe’nin oturma mobilyalarını çok rahatsız bulduğu için Barselona sandalyesini taklit etmeye koyuldu.

Horn’un fabrikalarında oturmayı gerçekten seviyorum ama genellikle sadece kısa bir süre için, hatta bazen birkaç şiir okumak için. Koltuklardan bir huzursuzluk yükseliyor, bir Brasch şiirinde olduğu gibi, desteğin şiirsel bir seçenek olmadığı: “Gece mi, gündüz mü, şimdi mi/Seninle mi yatacağım/Ölümlü barışın en kötüsü/İki savaş arasında”.