Yeni tabloya bakılırsa plan

Saliha

Yeni Üye
ANKARA Milliyet – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Afganistan’daki askeri varlığının yeni idarenin memleketler arası alanda elini güçlendireceğini belirterek, Taliban idaresinden gelen itidalli ve ölçülü açıklamaları memnuniyetle karşıladıklarını söylemiş oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal 7, Ülke TV, 24 TV, TVNET ve TV 360 ortak yayınında özetle şu iletileri verdi:

AHDE VEFA: Afganistan kuvvetli tarihi bağlarımızın olduğu ülke. İdarede kim olursa olsun düzgün ve makûs gününde Afganistan’ın yanında yer almak hem ahde vefanın tıpkı vakitte kardeşliğimizin gereğidir.

TALİBAN’LA İRTİBAT: Kurumlarımız bir müddetdir Taliban’la aslına bakarsan irtibat halindeydiler. Biz de ülkenin geleceğini konuşmak üzere Taliban yöneticilerini kabul edeceğimizi daha evvel de söz etmiştik. Bu halimizi bugün de koruma ediyoruz.

MUTLUYUZ: Afgan halkının huzuru, bu ükede yaşayan Türk soydaşlarımızın selameti, ülkemizin çıkarlarının korunması noktasında her türlü işbirliğine hazırız. Taliban yöneticilerinin yaptığı itidalli ve ölçülü açıklamaları bizler de memnuniyetle karşılıyoruz.

KÖŞELİ BAKMIYOR: Bilhassa Taliban’ın Türkiye’ye yaklaşımı köşeli değildir, daha dikkatlidir. Bizimle olan bağlantıları, yaklaşımı dış siyaset açısından epey daha hassastır. Temenni ediyorum bundan daha sonra da tıpkı hassasiyet devam edecektir. Çünkü birfazlaca yerde yapılan toplantılarda bu hassasiyeti görüyoruz.

AFGANİSTAN’A YATIRIM: Afganistan’a önemli yatırımlar yaptık önemli harcamalar yaptık hala yapıyoruz. Bundan daha sonra yapacağımızın alametleri ortada. Bizim orada şu anda iş adamlarımız var. Onlar orada bulanarak yatırım sürecini devam ettiyor.

MUHARİP GÜÇ DEĞİL: Afganistan’daki askerlerimiz hiç bir vakit muharip güç olarak vazife yapmadı. Biz askerlerimizi asla yabancı güç olarak görmedik, kullanmadık. ABD’nin çekilmesi daha sonrasındaki gayemiz havalimanının güvenliğini temin ederek bu ülkenin güvenliğine katkı sağlamaktı, bu niyetimiz hala bakidir.

ELLERİ GÜÇLENECEK: Türkiye’nin Afganistan’daki askeri varlığı yeni idarenin memleketler arası alanda elini güçlendirecek ve işini kolaylaştıracaktır. Sorun evvela Afgan makamlarıyla bir anlayış birliğine varmaktır. Farklı seçenekler üzerinde konuşabiliriz. Örneğin Libya’daki üzere ikili bir mutabakat ile bunu çözebiliriz.

KARZAİ HAVALİMANI: Yürütülen görüşmelerde bizler aslında muhakkak bir gelişme kaydetmiştik. Ülkemizin sunduğu koşulların değerli kısmı muhataplarımız tarafınca kabullenilmeye başlanılmıştı. Fakat Taliban’ın ülkede denetimi sağlamasıyla önümüze yeni bir tablo çıktı. Artık alanda oluşan bu yeni gerçeklere nazaran planlarımızı yapıyor, görüşmelerimizi de ona nazaran sürdürüyoruz. Doha’da bir müddetç var. Yakından takip ediyoruz. Sürecin ortasında olanlarla irtibatlarımız devam ediyoruz.

GÖRÜŞME TRAFİĞİ: Bu orta görüşme trafiği hakikaten çok epeyce ağır. Bu hafta sonuna kadar Merkel’le görüşmemiz sözkonusu. Hafta sonu Sayın Putin’le görüşmemiz sözkonusu. Birebir biçimde Avrupa’dan pek fazlaca ülkenin başkanlarıyla görüşmeler sözkonusu.

552 TAHLİYE: Afganistan’dan vatandaşlarımızın özel uçak seferleriyle tahliye süreçlerini sürdürüyoruz. Bugün(dün)Askeri uçağımızla 201 vatandaşımızı İslamabad’a götürdük oradan THY ile gelmesini sağladık. Şu an itibariyle toplam 552 kişiyi tahliye etmiş durumdayız.

HUDUDA DUVAR: Sistemsiz göçle gayret noktasında ağır gayret harcıyoruz. Hudut güvenliğini tahkim için farklı tedbirleri devreye aldık. İran hududunda dört ilimiz var. Ağrı, Hakkari, Iğdır, Van. Bu sonlarımızın tamamı duvarla örülecek. Ağrı ve Iğdır sonu duvar çalışmaları tamamlandı. Şu an itibariyle 157 kilometresi bitti.

MUTABAKAT SAVI AHLAKSIZLIK: (Kılıçdaroğlu’nun Biden’la göç mutabakatı argümanlarına yanıt) Bu adam nereden bunu gördü, kim kendisine bunu sufle etti. ABD’nin kendi büyükelçisi bile bu biçimde birşeyin olmadığını söylüyor. Bu adam yalancı ya… Bu adamın bugüne kadar hakikat bir kelamı var mı, yok.

‘Yüz yüze eğitim olacak’

BAKANIMLA GÖRÜŞTÜK:
İnşallah yüz yüze eğitim olacak. Bakanımla dün(önceki) akşam görüştük. Yüz yüze eğitimi başlatacağız ve yavrularımız öğretmenleriyle çalışmaya başlayacaklar.

CAMİAYI TANIYOR: Eğitim sistemimiz çok hoş bir yerde. Ulusal Eğitim Bakanımız affını istirham etti. Biz de bu talebi yerinde bulduk. Güzeli olsun diyerek yardımcılarından bir adedini Mahmut Beyefendisi bu bakılırsave getirdik. O da bilhassa eğitim topluluğunu tanıyan bir arkadaşımız. Onunla birlikte süreci devam ettireceğiz.

‘Abu Dabi idaresiyle muhakkak bir yere geldik’

BAE İLE ALAKALAR:
BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı ile görüşmemiz oldu. BAE’nin Türkiye’ye yönelik yatırımları noktasında önemli görüşme yaptık. Hangi alanlarda ne üzere yatırımlar yapılabilir bunları ele aldık. Kısa vakitte BAE ülkemizde önemli yatırımlara girecek. Devletler içinde bu cins gidip gelişler, iniş çıkışlar daima olabilir olmuştur da. Burada da emsal durumlar oldu. Şu an itibariyle bir kaç aydır bizim istihbarat örgütümüz başta olmak üzere Abu Dabi idaresiyle görüşmeler yaparak aşikâr bir yere gelmiş bulunuyoruz. Bu görüşmelerle bir arada bölgedeki kimi badireleri temenni ediyorum ki birebir kültür ve inancın mensupları olarak gidermiş oluruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ulusal Güvenlik Danışmanı Pir Tahnoun bin Zayed Al Nahyan’ı kabul etti.

‘Ben üç doz aşı oldum’

OLAYLARI DÜŞÜRECEĞİZ:
Toplam aşı sayısında 86 milyonu geride bıraktık. Birinci dozda 45, ikide 34 ve üçüncü dozda da 7 milyonu geçtik. İnşallah olay sayılarını da düşüreceğiz. Ben milletimin karşısında üç doz olmuş bir lider olarak duruyorum. Zorlama ile aşılamayı gerçek bulmuyorum. Bugün hastaneye başvuranların, yatanların bilhassa ağır bakımdakilerin tamamına yakını aşı yaptırmayanlardan oluşuyor. Aşı olduğu biçimde hastalananların sayısı istisnai düzeyde. Aşı aykırılığı kampanyalarını gerçek bulmuyorum. Kendi tercihi olabilir lakin diğerlerinin hayatına dokunmaya istisna gösteremeyiz.

TOPLUMSAL MEDYA: Ben toplumsal medyaya olumlu bakmıyorum. Toplumsal medyayla çabayı sürdüreceğiz. Palavra ve iftira kampanyasının başında da muhalefet partilerinden politikler bulunuyor. Buraları kendilerine yuva edinmişler. Vatandaşımızı muhalefetin başını çektiği palavra rüzgarına karşı dikkatli olmaya çağırıyorum. İnşallah Meclis’in açılmasıyla gereken adımları atarak denetleyeceğiz.