Baş denetçi kim seçer ?

Koray

Global Mod
Global Mod
Giriş: Denetim süreçleriyle ilk karşılaşma

Kurumsal yapılarda denetim kavramıyla ilk kez karşılaştığımda, en çok dikkatimi çeken şey “denetleyen kim, denetleyeni kim seçiyor?” sorusunun çoğu zaman yüzeyde kalmasıydı. Bir şirkette iç kontrol sürecinde görev alan ekiplerle çalışırken, baş denetçinin yalnızca teknik bilgiyle değil aynı zamanda kurumsal güç dengeleriyle de şekillenen bir pozisyonda olduğunu gözlemledim. Özellikle karar alma süreçlerinin şeffaflığı tartışıldığında, baş denetçinin kim tarafından ve hangi kriterlerle seçildiği kritik bir tartışma alanı haline geliyor.

Bu konuyu farklı kurumlarda gözlemlediğimde, denetim mekanizmasının kağıt üzerinde bağımsız görünmesine rağmen pratikte yönetim etkisine açık olabildiğini görmek mümkün. Bu durum yalnızca Türkiye’ye özgü değil; uluslararası denetim literatüründe de sıkça tartışılan bir konu.

Baş denetçi kimdir ve hangi yapıda konumlanır?

“Baş denetçi” kavramı kurumdan kuruma değişmekle birlikte genellikle iç denetim birimlerinin en üst sorumlusunu ifade eder. Şirketlerde “iç denetim başkanı” veya “chief audit executive (CAE)” olarak geçerken, kamu kurumlarında farklı mevzuatlara göre şekillenir. Türkiye’de kamu tarafında Sayıştay denetimleri ve iç denetim birimleri ayrı düzenlenmiştir; özel sektörde ise Türk Ticaret Kanunu ve SPK düzenlemeleri belirleyici olur.

Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü (IIA) standartlarına göre baş denetçinin temel görevi, yönetimden bağımsız şekilde riskleri değerlendirmek ve kuruma güvence sağlamaktır. Ancak kritik soru burada başlar: Bu kişi gerçekten bağımsız mı seçiliyor?

Baş denetçi kim tarafından seçilir? Kurumsal gerçeklik

Teorik çerçevede seçim mekanizması şu şekilde işler:

Özel sektör şirketlerinde:

İç denetim başkanı genellikle yönetim kuruluna veya denetim komitesine bağlı olarak atanır.

Atama sürecinde CEO’nun etkisi bulunabilir ancak iyi yönetişim ilkelerinde denetim komitesinin rolü öne çıkar.

Dış bağımsız denetçiler ise genellikle genel kurul tarafından seçilir.

Kamu kurumlarında:

İç denetim başkanları ilgili bakanlık veya üst yönetim tarafından atanır.

Sayıştay denetçileri ise anayasal bir kurum olan Sayıştay tarafından görevlendirilir.

Buradaki temel mesele, seçim sürecinin formal olarak bağımsızlık içermesine rağmen fiili güç ilişkileri tarafından şekillenebilmesidir. OECD’nin kurumsal yönetişim raporlarında da benzer bir vurgu yapılır: “Denetim fonksiyonunun bağımsızlığı, atama sürecindeki çıkar ilişkilerinden doğrudan etkilenir.”

Eleştirel analiz: Bağımsızlık gerçekten mümkün mü?

Teorik olarak baş denetçinin bağımsız olması gerekir. Ancak pratikte üç temel sorun öne çıkar:

Birincisi, bütçe bağımlılığıdır. Denetim birimi çoğu zaman denetlediği yönetim tarafından finanse edilir. Bu durum, raporların sertliğini dolaylı olarak etkileyebilir.

İkincisi, kariyer bağımlılığıdır. Denetim personeli çoğunlukla aynı organizasyon içinde yükselir. Bu da uzun vadede “ilişki yönetimi” baskısını artırabilir.

Üçüncüsü ise bilgi asimetrisidir. Yönetim, denetçiden daha fazla operasyonel bilgiye sahiptir ve hangi verinin paylaşılacağına karar verme gücünü elinde tutar.

Bu noktada şu soru önem kazanır: Denetim gerçekten kontrol mekanizması mı, yoksa kurumsal bir formalite mi?

Farklı bakış açıları: Stratejik ve empatik yaklaşımlar

Kurumsal yapılarda karar alma süreçleri tek tip değildir. Bazı ekipler daha stratejik ve sonuç odaklı yaklaşırken, bazıları insan ilişkileri ve kurumsal uyum açısından daha empatik bir çizgi izler. Bu çeşitlilik denetim süreçlerine de yansır.

Stratejik yaklaşım genellikle risk analizi, veri odaklı değerlendirme ve performans göstergeleri üzerinden ilerler. Bu yaklaşım, baş denetçinin seçimi konusunda daha sistematik kriterler önerir: bağımsızlık seviyesi, uluslararası sertifikalar (CIA, CPA gibi) ve deneyim süresi.

Daha ilişkisel ve empati odaklı yaklaşım ise denetim süreçlerinin kurum içi kültür üzerindeki etkisini öne çıkarır. Burada baş denetçinin sadece teknik değil, aynı zamanda iletişim becerileri güçlü biri olması gerektiği savunulur. Çünkü denetim bulgularının kabul edilmesi çoğu zaman teknik doğruluktan ziyade iletişim kalitesine bağlıdır.

Her iki yaklaşımın da güçlü ve zayıf yönleri vardır. Sadece tek bir perspektife dayanmak, denetim sistemini eksik bırakabilir.

Güçlü ve zayıf yönler

Baş denetçi seçim süreçlerinin güçlü yönleri:

Kurumsal kontrol mekanizması oluşturur.

Finansal ve operasyonel riskleri azaltır.

Şeffaflık ve hesap verebilirliği artırır.

Zayıf yönleri:

Atama süreçlerinde bağımsızlık sorunları yaşanabilir.

Yönetim etkisi dolaylı baskı oluşturabilir.

Denetim raporlarının etkinliği kurum kültürüne bağlıdır.

Uluslararası denetim standartları bu zayıf noktaları azaltmak için denetim komitelerinin güçlendirilmesini ve dış denetim mekanizmalarının artırılmasını önerir.

Tartışma soruları: Okuyucuya düşünme alanı

Bu noktada tartışmayı derinleştirmek için bazı sorular kaçınılmaz hale geliyor:

Bir kurumda denetimi yapan kişinin, o kurumun yönetimi tarafından seçilmesi ne kadar sağlıklı olabilir?

Bağımsızlık yalnızca yasal düzenlemelerle sağlanabilir mi, yoksa kültürel bir dönüşüm mü gerekir?

Denetim raporlarının etkili olması için teknik yeterlilik mi yoksa iletişim gücü mü daha belirleyicidir?

Kurumsal yapılarda “gerçek denetim” ile “formel denetim” arasındaki çizgi nerede başlar ve nerede biter?

Bu soruların net bir cevabı yok, ancak tartışmanın kendisi bile sistemin gelişmesi için önemli bir zemin oluşturuyor.

Son değerlendirme: Denge arayışı

Baş denetçi kim tarafından seçilir sorusu aslında tek bir cevabı olan bir soru değil; kurumun yapısına, ülkenin mevzuatına ve yönetişim kültürüne göre değişen bir denge meselesi. Teoride bağımsızlık esas olsa da pratikte güç ilişkileri, kaynak kontrolü ve kurumsal kültür bu süreci doğrudan etkiliyor.

Denetim mekanizmasının güçlendirilmesi için yalnızca yasal düzenlemeler değil, aynı zamanda kurumsal etik anlayışın da gelişmesi gerekiyor. Aksi halde denetim, kontrol aracı olmaktan çıkıp sadece rapor üreten bir formaliteye dönüşme riski taşıyor.