Berlinale jürisinde oturmak isteyip istemediğimi asla sormadım

Aslıhan2312

Co-Admin
Yönetmen ve Oscar kazananı Jochen Alexander Freydank, film ve medya endüstrisi için bir doğu kotası talep ediyor. Doğu Almanların oranının medya endüstrisindeki karar verme pozisyonlarında sadece yüzde yedi olduğu eleştirildiği açık bir mektubun başlatıcılarından biridir. “Düzenli formatlarda Doğu Almanca anlatı perspektiflerinin kapsamı”, Doğu Alman yaşam gerçeklerinin çarpık ve sıklıkla damgalanan bir temsiline yol açar.

Yaklaşık 100 yönetmen, yapımcı, senarist, film profesörleri, aktörler Fritzi Haberlandt, Milan Peschel ve Thorsten Merten gibi mektubu imzaladılar. Jochen Alexander Freydank ile telefondaki girişiminde konuştuk.

Jochen Freydank: “Tüm hiyerarşide çoğunlukla sadece Batı Almanlar”

Bay Freydank, fikri nasıl elde ettiniz Doğu Almanlar için bir ağ bulmak ve Doğu kotası talep etmek mi?

Pozitif için bir şeyler değiştirmek istiyoruz. Doğu Alman konularının nasıl ele alındığından gerçekten korkuyorum. Senaryolarda “Doğu Almanca” figürünün konuştuğunu okuduğumda kötü bir ruh hali alıyorum.

“Doğu Almanca” ne anlama geliyor? Doğuda bazı lehçeler var mı?

Eşit. Birinin Batı Almanca konuştuğunu söyleyen bir senaryo yazsaydım, şimdi Bavyera veya Platt demek olursa biri beni garanti ederdi. Ancak bir Batı Alman yazarının birisinin Doğu Almanca konuştuğunu yazdığında, kimse bunu fark etmez. Çünkü tüm hiyerarşide çoğunlukla sadece Batı Almanları oturuyor ve saçmalıkların ne olduğunu fark etmiyor.

Doğu Alman Sakson olmalı ya da ne?

Evet, bu muhtemelen bunun kastedilmiştir. Bir meslektaşı Rügen'i yeni çekti ve Sakson olabilecek birini de aradılar.

Rügen?

Evet. Bu sadece küçük bir şey. Futbol raporlarına gidiyor. Hertha ile birlikte olan bir sendika oyuncusu Real Madrid'e karşı oynarken sarı kart aldığında, RBB'deki muhabir onu “eski Berliner” olarak tanımlıyor. Charlottenburg'da oynayan ve şimdi Köpenick'te oynayan bir oyuncu artık bir Berlin değil! Bunlar küçük örnekler, ama sonunda büyük resmi gösteriyor ve bunu tehlikeli ve üzücü buluyorum.

Bir sürü televizyon filmi çekiyorsunuz. Sette nasıl? Meslektaşları Oscar kazanan olduklarını biliyor mu?

Evet, bunu bildiğim meslektaşlar bu önemli değil. Ancak Bavyera televizyon ödülünü aldığımda, övgüyü elinde tutan Uwe Ochsenknecht, üç kez vurguladı, ancak basın bülteninde sadece bir ödül kazananı eksikti, bu Ossi idi.

Yani sen. Nedenmiş?

Yaşadığımız sistem, ister beğenip beğenmediğiniz, kapitalizm anlamına gelir. Ve Doğu Almancasının kesinlikle sahip olmadığı şey sermaye. Paradan değil, büyük sermaye ağıdan bahsediyorum. Patronlar film işinde ülkenin diğer bölgelerine geldiğinde, tanıdıkları insanları işe alacaklar. Bu sadece yol. Ancak maalesef bu ağlara sahip olmayan Doğu Almanlar genellikle konularına dahil değildir.

Jochen Alexander Freydank

1967'de Doğu Berlin'de doğdu. Film üniversitelerinde beş kez reddedildikten sonra, ilk filmlerini “Toy Land” filmi en iyi kısa film için Oscar da dahil olmak üzere 30 uluslararası ödül kazandı. Esas olarak televizyon filmleri ve dizi yazıyor ve yapıyor ve Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin bir üyesi.

Claudia Roth ve Doğu Kotası: İki Soruşturma, Cevap Yok

Doğu bir Alman kumaş sunarsanız, size ne söylersiniz?

O zaman her zaman duyarsınız: MDR'ye gidin. Sadece doğudan bir yönetmen var. Ayrıca flamalar ile festivallerde verin: neredeyse hiç Doğu Almanları.

Web sitenize bir frank olduğunu, ancak doğu kotası olmadığını yazıyorsunuz. Cidden?

Genellikle Doğu Almanca'nın ne olduğu söylenebileceği iddiası vardır. Sadece isterseniz birçok tanım var. Bir Franconian kotası doğrudan olduğu gibi uygulanmaz, ancak CSU'da, örneğin, Bavyera'daki Franconia'nın makul bir şekilde temsil edilmesini sağlamak için dikkatli olunur, Franks 200 yıl önce Bavyera ile “birleşmiştir”.

Yayıncıya, politikacılara ve destek organlarına soruşturma gönderdiler ve Doğu kotasında nasıl göründüğünü sordular. Tepkiler nasıldı?

En azından ZDF'de ilgi gösterildi. ARD, tepeden, veri koruma nedeniyle Doğu Almanca oranının ne kadar yüksek olduğunu söyleyemediklerini açıkladı. Çok zor çeşitlilik kriterlerine sahip olmalarına rağmen, flamalar cevap vermedi. Birkaç kültür bakanı tepki gösterdi.

Ve Claudia Roth?

Cevap yok. İki soruşturmada değil.

Doğudan aktörler ve yönetmenler, açık mektubu imzalayıp imzalamadıklarını sorduklarında ne dedi?

İçinde bulunduğumuz çok olumsuz bir durum hakkında birçok olumlu tepki aldık. Ancak kotalara karşı olduklarını veya Ossi yönüne itilmek istemediklerini söyleyenler de vardı. Biri, konunun AFD tarafından kaçırılabileceğinden korkuyordu. AfD ipucu neredeyse batıdan tamamlandı. Doğu kotası için olamazlar. CO -initiatorlarımızdan Torsten Schulz, 90'lı yılların başlarında doğuya daha büyük bir merak ve doğudan daha fazla yazar olduğunu söyledi. Bugün diyor ki: Hepimiz yine de biriyiz. Eğer biz de, ama söylenen hikayeler sadece Batı Almanca'da egemendir. Ve Doğu Alman hikayeleri her zaman sadece Stasi veya Doping ile ilgili değilse güzel olurdu.

Berlinale'nin başında şu anda halka gittiğiniz bir tesadüf mü?

Bir süre önce denedik ve Batı merkezli büyük ulusal gazeteler sorduk. Ama hiçbir şey yayınlamadılar. Şimdi tekrar yapıyoruz. Çok, çok büyük bir distribütör ile. Berliner Zeitung şimdiye kadar bildiren tek kişi.

Berlinale jürisinde Doğu Almanlar var mı?

Bildiğimden değil. Bir bulma komisyonu kesinlikle yardımcı olacaktır.

Jüri üyesi olmak isteyip istemediğinizi hiç sordunuz mu?

HAYIR.

Yapar mısın?

Kendimi yırtmıyorum. Yapmam gereken iyi. Ancak, örneğin film üniversitelerinde konuşmak için Çin, Amerika veya İngiltere'ye davet edildiğim biraz saçma. Almanya'dan çağrı yok. Muhtemelen ağ oluşturma ile ilgilidir. Ama çok ve çoğunlukla güzel şeyler çeviriyorum. Bu böyle kalmalı.