Neden kesinlikle ellerinizi petrol böceğinden uzak tutmalısınız?

Aslıhan2312

Co-Admin
Ev
Kültür
Neden kesinlikle ellerinizi petrol böceğinden uzak tutmalısınız?

Almanya’daki en zehirli hayvanlar arasındadırlar ve yüksek sezonları Mayıs ayında başlar. Parıldayan bir yağ böceğine çarpan herkes mesafesini korumalıdır.

Claudia Reinhart

2020 yılının böceği ve potansiyel olarak ölümcül: mavi-siyah petrol böceği

2020 yılının böceği ve potansiyel olarak ölümcül: mavi-siyah petrol böceğifrank hecker/senckenberg

Bu pratik görünmüyor. Nispeten büyük karın üzerinde daha çok bir gömlek yakasına benzeyen bu bodur küçük kanatlar ve bir şekilde onları desteklemek zorunda olan altı ilginç küçük bacak.

Geçtiğimiz hafta sonu Kuehlungsborn’da bu böcekle ilk kez tanıştım, güneşte parıldayan siyah-mavi-mor ve dinlenirken (ya da ölü taklidi yaparken) kendi türünden ikisi bir adım ötede çiftleşirken. Yanımdaki küçük bir kişi hayranlıkla tiksinti arasında gidip geliyordu. Ah, doğanın ve tüm canlıların iyiliğini teşvik etmeye yönelik pedagojik gayretimle ona güvence verdim. Hangisi elbette Almanya’da, diyelim ki Avustralya’dan daha kolay. Neyse ki, beceriksiz yaratığın kabuğuna nazikçe dokunduğumda bile küçük insan şüphelenmeye devam etti. Bu aptalca hareketle çok şanslı olduğumu, ancak tesadüfen akşam Twitter’da böceğin mor veya siyah-mavi bir yağ böceği olarak tanımlandığı bir resmine rastladığımda öğrendim.

Hızlı bir araştırma bana şunu öğretti: Bu böceklerin dişileri çok iri çünkü yumurtalarla dolular ve en geç yanlarında kıs kıs kıs kıs gülen böcek çiftini gördüğünüzde böyle düşündünüz. Her hafta yılda altı defaya kadar bunlardan 3.000 ila 9.500 tane alabilirler. Ama ne yazık ki petrol böcekleri için durum buydu, çünkü ömürleri bir aydan biraz fazla. Küçükler yumurtadan çıktığında, anne neredeyse bir yıl önce ölmüş olur.

kabarcıklar, kabarcıklar, kızarıklık

Alman çayırlarının çok sayıda yumurtaya rağmen petrol böceği orduları tarafından istila edilmemesi gerçeği, larvaların yetişkin aşamasına ulaşmak için üstesinden gelmeleri gereken büyük zorluklarla ilgilidir: Yumurtadan yeni çıkmış, bir çiçek sapına tırmanırlar ve orada bir arının gelip onu ısırdığını görmesini bekleyin, yuvaya uçarlar ve burada önce yumurtalarına sonra erzaklarına saldırırlar.

Faunayla ilişkisi elbette oldukça şüpheli olan kategorilerde konuşmak daha da anlayışsız hale geliyor. Petrol böceği, adını bacak eklemlerindeki gözeneklerden zehiri dışarı atma yeteneğine borçludur. Ana etken maddesi cantharidin olan ve yağı andıran bu sıvı sadece karıncalar için değil insanlar için de tehlikelidir. Bir dokunuşla kabarmalar, kabarcıklar ve kızarıklıklar gelişebilir ve birisi gerçekten de bu büyük böceklerden birini yemek gibi aptalca bir karar verirse, bu onların sonuncusu olabilir.

Ancak ölümün gizlendiği yerde, umut ve aşk genellikle yumruklarını kaldırır – tartışmalı böceğin kanatlarının altı da dahil. Zaten eski Mısır’da, hayvanlar doğumu teşvik etmek ve hastalıkları iyileştirmek için kullanılıyordu, bala dönüştürüldü, cesur ya da hayattan bıkmış olanlar cinsel güçlerini artırmak için yağ böcekleri yediler. Genel olarak bilinmeyen yaratıklara dokunmak gibi, bu noktada bu kesinlikle önerilmez. Hangi türe ait oldukları önemli değil.